Vraća se velikan na velika vrata: Navijači im okrenuli leđa, kriza bila ogromna, sada je druga priča
FOTO: EPA

U sjajnom su nizu

Vraća se velikan na velika vrata: Navijači im okrenuli leđa, kriza bila ogromna, sada je druga priča

Haris Zilić

U životu jednostavno dođe trenutak kada vam se sve okrene da li u negativnom ili pozitivnom smjeru. To su najbolje ove sezone osjetili u jednom od najtorfjenijih francuskih klubova, St. Etienneu.

Popularni Zeleni su krajem decembra 2023. godine upisali pet poraza u nizu, a sve je začinio poraz od Guingampa (1:3) i bili na osmom mjestu prvenstvene tabele, devet bodova od drugog mjesta koje omogućuje promociju u Ligue 1, jedini cilj kluba nakon ispadanja 2022. godine.

Skoro četiri mejseca kasnije u St. Etienneu je potpuno druga priča jer je iza nove godine klub doživio totalnu renesansu.

Proigrali su, igraju prelijep fudbal i skočili su na drugo mjesto prvenstvene tabele sedam kola prije kraja. To je pozicija koja vodi direktno u Ligue 1, kao i prvak Ligue 2.

Ekipe plasirane od 3. do 5. mjesta igraju play-off za popunu Ligue 1, zajedno sa 16. ekipom iz Ligue 1.

Oglasi

Što se tiče St. Etiennea imali buran period, a na početku sezone izgubili su povjerenje svojih navijača.

Pojedine utakmica su čak navijači gledali bez navijanja, a nakon utakmice okrenuli su leđa svojim fudbalerima.

Međutim, početak 2024. godine donosi potpuno novu priču za klub koji je među slavnim u Francuskoj.

Vezali su četiri trijumfa, skočili na drugu poziciju i imaju lijepu priliku da do kraja izbore direktan plasman u Ligue 1 iako je u decembru to sve bilo daleko.

Saint-Etienne ima trofejnu prošlost sa seset titula prvana Francuske. Treći je klub s najviše trofeja u Francuskoj nakon PSG- i Olympique Marseillea jer u svojoj vitrini trofeja ima i šest francuskih kupova, jedan Liga kup i pet francuskih Superkupova.

Oglasi

Na međunarodnom nivou najbolji rezultat bio je plasman u finale Europskog kupa 1975/1976., izgubljen u Glasgowu od Bayern Minhena.

St. Etienne je prije ove sezone mao također velikih problema na rezutlatskom i organizacionom planu.

Početak prošle godine dočekali su na dnu drugoligaškog društva i jednom od najtrofejnijih francuskih klubova i bivšem finalisti Kupa šampiona prijetio je totalni krah i ispadanje u treći rang.

Izgleda su mračni mjeseci daleko iza ovog tima i da se ekipa sad maksimalno kocnetriše na povratak u francusku elitu gdje im je i mjesto.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi