Feđa Dudić o ponudama za igrače Veleža, priči o Ibričiću i velikim planovima za 2022. godinu

Trener FK Velež u Antaliji govori za SportSport.ba

Feđa Dudić o ponudama za igrače Veleža, priči o Ibričiću i velikim planovima za 2022. godinu · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

Završni dio priprema FK Velež će, kao i prošle sezone, obaviti u turskom ljetovalištu Antaliji.

Velež je u četvrtak navečer stigao u Antaliju i smjestio se u hotel "Melas", koji se nalazi tih uz hotel u kojem je boravio prošle zime. Hrana, uslovi za rad i sam smještaj na visokom su nivou, a postoje i desetine kvalitetnih terena na kojima će Rođeni brusiti formu za drugi dio sezone u koji ulaze rasterećeni zahvaljujući činjenici da su se na vrijeme "probudili iz ružnog sna".

Probudio ih je Feđa Dudić, koji je došao na klupu poslije tri uvodna poraza i Upravi hladnokrvno poručio da se ne brinu i da je dovoljno vremena da se situacija popravi. I ne samo da se situacija popravila, Velež je uz malo sreće mogao da se bori čak i za sami vrh, ali Rođeni su sada fokusirani isključivo na opstanak i ono što ih čeka, čvrsto stojeći s dvije noge na zemlji, svjesni da su izjave "Bićemo prvaci" ili "Niko nam ništa ne može" zaista suvišne i da mogu da izazovu samo kontraefekat.

Pametniji, zreliji i kvalitetniji će tako Velež biti u nastavku sezone, a na početku glavnog dijela priprema u Antaliji s trenerom Dudićem razgovaramo o aktuelnoj situaciji, igračima koji su tu, mogućim pojačanjima i sve boljem stanju u domaćem fudbalu.

Stigli ste, no bilo je određenih problema u samom putu?

"Bilo je administrativnih problema jer dvojici igrača je isticao pasoš za četiri mjeseca, umjesot za najmanje šest, koliko nalažu pravila u Turskoj, ali to se brzo riješilo. Igrači su malo umorni od leta, imali smo tu pauzu u Istanbulu od tri sata, ali polako se navikavamo na ovo što nas je dočekalo u Antaliji. Već sutra imamo dva treninga. Spremni smo da se dobro pripremimo za nastavak sezone, imamo sve potrebne uslove i izuzetnu motivaciju".

U Antaliji će Rođeni odigrati tri meča, a prvi je na programu u utorak protiv bjeloruskog Šahtjora iz Siligorska.

"Utorak nam slijedi najjači izazov u Antaliji. Nedavno su pobijedili Spartak Suboticu s 2:0. Pripremamo se za ovaj meč kao za prvenstveni, skupljamo sve informacije o našem protivniku. Sigurno da ima još dilema do 22. februara i početka drugog dijela sezone, ali nazire se ekipa koja će igrati protiv Zvijezde 09. Iskoristio sam u ove prethodne dvije utakmice da svima dam priliku. U ovim utakmicama do kraja, posebno prvu i treću, davat ćemo priliku i drugima da se nametnu. Svi će imati priliku da pokažu koliko mogu".

Nove igrače ste već imali priliku upoznati, pa kakav dojam su ostavili?

"Jako sam zadovoljan, pogotovo sa Radovcem, pa i sa Pršešom, mada se on još uklapa u naš sistem. No, ima progresiju i ide nabolje. U utakmici protiv Želje je bio dobar, onda još bolji protiv Metalleghea. Žao mi je što mali Čatić nije iskoristio šansu za gol koju je imao, ali se dobro pokazao. Bihorac se također dobro nameće".

Je li Velež jači nego što je bio u prvom dijelu sezone?

"Ubijeđen sam da smo jači. Izgubili smo Urdinova, kojeg nisam planrao izgubiti, ali ostali koji su otišli su oni koji su imali manju ili nikakvu minutažu. Dobili smo četiri nova igrača koji će konkurisati za prvi tim, ali i Cvijanovića i Ovčinu koji su se oporavili i puno će nam donijeti".

Nakratko se potom Dudić osvrnuo na nedavni remi s Metalelgheom.

"Metalleghe je bio motivisan, igrao je protiv Veleža, ali ja sam želio da pobijedimo i za mene nema prijateljskih utakmica. Možda je floskula, ali smatram da je bitno pobjeđivati prijateljske utakmice kao i prvenstvene, ali ipak najvažnije je bilo da se niko nije povrijedio, svi su razmišljali o Antaliji i tom dijelu priprema".

Da li će klub dovoditi nova pojačanja?

"Kada bi se pojavilo neko ime koje će nam donijeti nešto više i koje nam je dostupno, naravno da bismo reagovali. Možda i ako bi se ukazala pozicija za lijevog bočnog, ali ne želim da dovodim igrače na pozicijama na kojima smo dobro popunjeni. Nije nam bitan kvantitet, nego kvalitet".

Je li bilo ponuda za igrače Veleža?

"Imali smo konkretnih ponuda za Brandaa, bila je i za Fajića neka ponuda, ali da ode čistih papira, što naravno nije odgovaralo ni Veležu, a ni Fajiću. Brandaa su htjeli da kupe, ali ponuda nije bila zadovoljavajuća. On je prvi strijelac lige, ne želimo da ga samo tako prodamo. Ako nekoga cijeniš, onda treba biti strpljiv i čekati da se proda po njegovoj pravoj cijeni. Kod nas, u BiH, dođe ponuda od 50.000 eura i odmah se proda igrač. Mi smo pokazali da nas takve cifre neće privući, želimo da vrednujemo naše igrače. Što se Brandaa tiče, ponuda je bila iz inostranstva, neki Poljaci, nije bilo konkretne ponude iz Premijer lige".

Zašto bh. klubovi tako olako puštaju svoje najbolje igrače i za mizerne cifre?

"Ako imaš stabilan budžet, onda možeš da odbijaš ponude i da ne dopustiš da igrači pošto - poto odu. Klubovi uđu u sezonu s deficitarnim budžetom, onda se u toku sezone prodaju igrači po niskim cijanama samo da se spase. Kod nas klubovi igrače prodaju onda kada im je teško i kada plate kasne, rijetki su slučajevi kada su klubovi igrača prodali u dobroj financijskoj situaciji. To je uradilo Sarajevo s Cimirotom, ali tada je došla adekvatna ponuda i to je ispravno".

Vaša vizija u Veležu?

"Moja neka vizija je da dovodimo mlađe igrače. Doveli smo ove zime mlade igrače, najstariji je imao 24 godine. Ako prepoznaš mladog igrača u tim godinama, onda možeš nešto očekivati. Imali smo 20-ak ponuda da dovedemo igrače od 30+ godina, ali to je samo privremeno rješenje. Nama ne donosi puno za dugoročno igrač stariji od 30 godina. Mi smo sada u sredini tabele, ovo je bila idealna prilika da selektiramo mlađe igrače. Bila je priča o Ibričiću, on je ime i marka koja ti nešto donosi. To je sigurno marketinški dobar potez, ali neki igrači od 32 ili 33 godine, da se niko ne uvrijedi, nama nisu neophodni ako igramo neki visoki presing i po mojim zamislima. U ovoj našoj ekipi imamo samo Bobića, Fajića i Zvonića koji su malo stariji, svi ostali su uglavnom do 24 godine i to je najveće bogatstvo Veleža".

Šta je cilj Veleža?

"2022. se slavi 100 godina kluba i mislim da je neki plan svih nas i neki cilj da se izbori izlazak u Evropu. To bi bila nagrada za tih 100 godina, jer usponi koje imamo i sa ovim tempom možemo doći do toga. Imamo mladu i perspektivnu ekipu. Nemamo pretjeranih turbulencija, nema pretjeranih odlazaka i dolazaka, financijski smo stabilni, pa su to sve preduvjeti da ispunimo cilj".

Da li bi ovaj klub mogao u budućnosti davati i reprezentativce?

"Ubijeđen sam da Velež može dati u budućnosti reprezentativce. Sada je i Dušan Bajević selektor BiH, često će pratiti utakmice u Mostaru i sigurno da bi mu neki naš igrač mogao privući pozornost. To bi bila velika satisfakcija za sve ono što radimo u Veležu".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kako je bilo biti igrač nekada i danas? Nije li bilo puno teže zaraditi i daleko lakše potrošiti novac?

"Kada sam ja igrao, plata od 1000 ili 2000 bila je premija, a danas ne možeš dovesti igrača za platu manju od 3.000 KM. Standard se podigao. Sada možeš za četiri ili pet godina da zaradiš za života, a nekada si mogao da igraš kao legenda cijeli život i da moraš da tražiš novi posao. Možda je oko 80 posto lige uredno s plaćanjem, prije je bilo 20 posto uredno, a 80 posto neuredno, što znači da ide nabolje. I igračima je lakše kada znaju da će dobiti platu, a prije čekaš mjesecima da ti isplate novac, pa je onda igraču teže da funkcioniše i da radi na terenu. Danas zahtijevaš od igrača maksimum jer zarađuje dovoljno. Svojim igračima kažem da su profesionalci, da im je ovo posao i da nemaju drugog. Za njih se plaća zdravstveno, penziono, tako da ne mogu da se ponašaju kako hoće. Ovaj hljeb se ne može zaraditi amaterskim načinom rada. Ovo je danas idealna prilika za sve da rade, da se bore, igraju, da ostvare nešto u životu".

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Samoiskreno
Nakon tri losa rezultata bit ce ispljuvan, sacekajmo evo kraj Marta pa se sjeti ovog posta Fedja.
4 13
nijepoznat
Samo jako moji najdrazi
9 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi