Srbin na klupi, Bosanci na terenu - S uloženih 9 miliona im niko ne može parirati, ponovo su prvaci!

Dominacija se nastavlja

Srbin na klupi, Bosanci na terenu - S uloženih 9 miliona im niko ne može parirati, ponovo su prvaci!

Edmir Škorić

Šesti put zaredom osvojili su prvenstvo. Klub formiran od nekoliko bh. fudbalera uspostavlja veliku dominaciju u Mađarskoj i pokazuje da novac donosi rezultate, ako se dobro investira.

Ferencvaroš je jedan od najvećih mađarskih klubova, a posljednjih godina niko ne može da mu parira. Za ovaj tim igraju Eldar Ćivić, Muhamed Bešić, Stjepan Lončar, Kenan Kodro i Amer Gojak, dok ga sa klupe vodi proslavljeni srpski fudbaler Dejan Stanković.

Četiri kola prije kraja, Ferenc je osigurao naslov sa nedostižnih 15 bodova prednosti nad drugoplasiranim Paksijem. Ovom timu jučer je remi sa Kisvardom (0:0) kod kuće bio dovoljan da krene velika proslava. ovo je za tim iz Budimpešta 35. titula u historiji, a osnovan je prije 125 godina.

Ferencvaros će igrati u prvom pretkolu Lige prvaka. U tekućoj evropskoj sezoni ekipa iz Budimpešte stigla je do nokaut faze Konferencijske lige, ali su potom eliminisani od Olympiakosa.

Osim Bosanaca, u ekipi igraju igrači iz svih krajeva planete, pa ih ima iz Nigerije, Maroka, Tunisa, Norveške, Malija, Izraela, Brazila, Latvije, Francuske, Ekvadora, Armenije i Sjedinjenih Država.

Oglasi

Prema Transfermarktu Ferencvarosov tim vrijedi 50,98 miliona eura, što je naravno mnogo više u odnosu na sve bosanskohercegovačke klube.

Njihov budžet je oko 23 miliona eura, a za transfere su ljetos izdvojili 9,3 miliona eura. Najskuplji dovedeni fudbaler bio je ekvadorski bek Cristian Ramírez koji je za dva miliona eura došao iz Krasnodara.

Za 1,5 miliona eura dovedeni su Mohammed Abu Fani iz Maccabi Haife te Aleksandar Pešić iz Crvene zvezde, dok su po 1,2 miliona eura plaćeni Edgar Sevikyan Pariju i Peter Barath Debrečenu. Za Kenana Kodru su mađarskom Fehervaru platili 600.000 eura.

Tamaš Hajnal, sportski direktor Ferencvarosa, već je najavio da momčad iz Budimpešte tu ne staje i da će se ovo ljeto pojačati. Budimpeštani sljedeće sezone ciljaju na novi naslov i plasman u grupe nekog evropskog natjecanja.

Ove sezone mogu do duple krune, jer ih u polufinalu Kupa čeka niželigaš Nyiregyhaza. Paks ili Kisvarda bit će im potencijalni rival u finalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi