Predsjednik kluba za kojeg igra pet Bosanaca najavio regionalnu ligu: "Imamo podršku UEFA-e"

Hoće li ideja zaživjeti?

Predsjednik kluba za kojeg igra pet Bosanaca najavio regionalnu ligu: "Imamo podršku UEFA-e"

A. Čaušević

Već dugi niz godina se nekako tiho govori o formiranju regionalne lige, a čini se da je jedan klub odlučio da sve pokrene sa mrtvog mjesta te otvoreno počne zagovarati ideju o zajedničkom takmičenju.

Iako je prije skoro deset godina eliminisan od Željezničara u kvalifikacijama za Europa ligu, Ferencvaros je u međuvremenu napravio nevjerovatan rast i etablirao se kao jedan od najboljih klubova regiona.

Upravo iz ovog kluba, tačnije od strane njegovog predsjednika Gabora Kubatova stižu riječi koji najavljajuju formiranje regionalne lige i to uz podršku UEFA-e.

"O tome smo razmišljali godinama. Nalazimo se na malom tržištu, deset miliona ljudi. Vodeći svjetski timovi imaju budžet od milijardu eura. Mi kao Ferencvaroš imamo 50 miliona evra i to nas ograničava, jer sponzore možemo da dovedemo samo do deset miliona ljudi, a gledanost na televiziji je samo za Mađarsku.

"Mislim da svaka zemlja na Balkanu ima isti problem, Bugarska i Rumunija imaju isti problem, a Česi i Slovaci imaju isti problem. Tržište je malo.

"Nama je potrebno veće tržište, a rješenje bi bilo da na našim prostorima postoje kratke lige i da vrhunski timovi igraju play-off i bore se za trofej. Posle toga da se takmiče u nacionalnim ligama."

Oglasi

"Razmislite, ako igramo ovdje sa Crvenom zvezdom, zagrebačkim Dinamom, Ludogoretsom, Steauom, Slovanom iz Bratislave, ti mečevi imaju drugačiju atmosferu, to će da budu spektakli."

"Mađarski fudbalski savez ima ovakvu podršku i to je dobra vijest. Pitanje je da li će ostali fudbalski savezi, gde bi trebalo da se skrate prvenstva, biti partneri u tome, da li shvataju značaj ovoga."

"Preuzećemo inicijativu u narednim mjesecima da sjednemo sa ovim vodećim timovima u radnu grupu i razradimo koliko daleko možemo da odemo u ovome."

"Bilo je veoma iznenađujuće što su u UEFA obrisali prašinu sa ovom idejom pre više od deset godina. Pošto se o ovoj ideji još priča, jasno ukazuje da ona ima pravo na postojanje."

S jedne strane ideja Mađara je sigurno svakako ohrabravajuća i ima smisla, međutim upitno je koliko bi nacionalna netrpljivost i velika rivalstva između određenih navijačkih skupina uticali na sam projekat.

Pošto predsjednik Ferencvaroša za kojeg nastupa čak pet fudbalera iz BiH nije spomenuo niti jedan klub iz naše zemlje upitno da je da li uopšte Mađari razmišljaju o pozivnicama za premijerligaše.

Podsjećanja radi, članovi kluba iz Budimpešte su Kenan Kodro, Muhamed Bešić, Stjepan Lončar, Amer Gojak i Eldar Ćivić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi