Veliki Ferguson nikada ne priznaje pogreške, osim jedne: "Nismo smjeli da ga prodamo"

Olako ga sa odrekao

Veliki Ferguson nikada ne priznaje pogreške, osim jedne: "Nismo smjeli da ga prodamo"

E. Škorić

U eri Sir Alexa Fergusona kroz Manchester United su prošli mnogi nogometaši.

Velike zvijezde igrale su pod vodstvom jednog od najboljih menadžera svih vremena, koji je Manchesteru obezbijedio čak 13 titula prvaka Engleske, dva naslova Lige prvaka, kao i mnogo drugih trofeja te je bez ikakve sumnje nešto najbolje što je evropski nogomet imao kada su treneri u pitanju.

Suvišno je govoriti o Fergusonu, znao da je povlači prave poteze u pravo vrijeme, ali kao i svaki čovjek od krvi i mesa, znao je i da pogriješi, mada nije nikada volio da prizna da nije u pravu. Dovodio je mnoge zvijezde, pogađao s njima, najbolji primjer svakako je Cristiano Ronaldo, no bilo je i igrača koje je brzo nakon kupovine tjerao iz kluba, svjestan da nisu kvalitet za njegov tim.

Međutim, nekada je znao, da li zbog ega ili nečeg drugog, svjesno napraviti pogrešku. Jedna od najvećih bila je prodaja Jaapa Stama, jednog od najboljih defanzivaca, koji je u svojoj 29. godini, dakle u najboljoj igračkoj dobi, bio prisiljen Old Trafford zamijeniti Olimpicom.

Stam je svaku od svoje tri sezone s Unitedom završio kao prvak Premier lige, osvojio i Ligu prvaka, FA kup i s vremenom su ga mnogi proglasili najboljim odbrambenim igračem u historiji Uniteda, bez obzira što su kasnije i Rio Ferdinand i Nemanja Vidić bili savršeni na tim pozicijama.

Oglasi

Najveća sezona u prošlosti Uniteda bila je 1998/99, a izgrađena je na tome da je Stam čuvao njihovu odbranu, što je omogućilo procvat Unitedovom napadačkom talentu, uključujući Davida Beckhama, Ryana Giggsa, Dwighta Yorkea i Paula Scholesa. Peter Schmeichel je samo tu jednu sezonu bio na golu iza Stama, ali Danac nije oklijevao kada su ga jednom pitali ko je bio najbolji defanzivac s kojim je igrao tokom svoje karijere.

"To mora biti Stam, bio je toranj snage; bio je tako brz i jak", rekao je bivši golmana Uniteda. "U sezoni s trostrukom krunom dokazao se kao jedan od najboljih defanzivaca ikad. Bio je strašan", rekao je Schmeichel.

Za to vrijeme, Stam je osvojio UEFA-inu nagradu za defanzivca godine i 1999. i 2000., a kada su menadžeri Premier lige ispitani koga bi najviše željeli kupiti s obzirom na slobodan izbor i neograničen budžet, odabrali su Stama umjesto drugih zvijezda poput Thierryja Henryja, Roya Keanea i Alana Shearera.

United je pustio Stama za 16,5 miliona funti u Lazio 2001. godine, onda je nakon dvije godine otišao u Milan kod Carla Ancelottija i zajedno sa Cafuom, Maldinijem i Nestom činio jednu od najboljih odbrana svih vremena.

Oglasi

Njegova prodaja bila je užasna pogreška u procjeni bivšeg Unitedovog menadžera, tolika da ju je kasnije bio prisiljen i sam javno priznati.

"Dobili smo ponudu od Lazija, miliona milijuna funti za središnjeg defanzivca koji je imao 29 godina", rekao je Ferguson za Daily Mirror, pa je dodao: "To je bila ponuda koju nisam mogao odbiti. Ali u igračkom smislu to je bila velika pogreška... U to vrijeme on se upravo vratio nakon Ahilove povrede i mislili smo da je upravo malo izgubio na kvalitetu i snazi, ali je on bio savršen...".

Stam je kasnije priznao da mu nije krivo što ga je United odlučio prodati.

Potražite više informacija na temu Premier league:

"Ne ljutim se, Manchester United zna da su pogriješili kada su me prodali. Nisam prošao previše loše otkako sam otišao, zar ne?", izjavio je 2004. godine, a karijeru je okončao u Ajaxu.

Stam je kroz karijeru još igrao za Zwolle, Cmabuur, Willem II i PSV, igrao je važnu ulogu u reprezentaciji Nizozemske od 1996. do 2004. godine, a posljednjih godina gradi trenersku karijeru. BIo je trener u mladom timu Ajaxa, zatim je trenira Reading u Engleskoj, pa u svom bivšem klubu Zwolleu, bio kratko u Feyenoordu, a prošle sezone vodio je Cincinnati u MLS-u.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

HarisADP
Vremena kad je Lazio bio siti i uzimao igrace tako skupe, a danas Inter zaradi manje od tv prava nego zadnji u PL i onda moroni govore da su protiv Superlige! ???
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi