Skandal u Portugalu: Selektor Santos osuđen, u sve upetljan i nogometni savez

Utaja poreza

Skandal u Portugalu: Selektor Santos osuđen, u sve upetljan i nogometni savez

E. Škorić

Portugalski selektor Fernando Santos osuđen je zbog utaje poreza.

Santos je kažnjen od strane portugalskog pravosuđa, javlja RMC Sport. Lokalni sud presudio je u korist porezne uprave. Riječ je o suđenju u kojem je Santos optužen za neplaćanje dospjelih poreza. Portugalski trener trebao je primati plaću koju će isplaćivati Portugalski nogometni savez (FPF) preko kompanije Femacosa koju je sam osnovao.

Zahvaljujući činjenici da mu je plaća išla preko ove firme, Santos je mogao plaćati manji porez. Odlukom suda portugalski trener, njegova supruga Guilhermina Costa Santos i njegova partnerica moraju vratiti 4,5 miliona dolara. Sud je također kaznio portugalski savez zbog suučesništva.

FPF je Santosa angažovao 2014. godine. Prije toga je vodio reprezentaciju Grčke. 68-godišnjak je zamijenio Paula Benta na mjestu trenera. Odmah nakon toga plasirao se na završni turnir Eura 2016. gdje je zajedno sa svojim igračima osvojio naslov prvaka Evrope.

Kasnije je bio prisutan na klupi Portugalaca tokom Svjetskog prvenstva u Rusiji i Eura 2020. Cijelo to razdoblje novac iz saveza prebacivao se na račun Femacosa.

Santos kaže da je bio vlasnik kompanije prije nego što se pridružio Portugalu. Štaviše, na takvo se rješenje odlučio nakon konzultacija sa svojim advokatima. Tvrdili su da je to legalno. Portugalski selektor se osjeća nevinim, ali jamči da će postupiti po odluci suda i nastaviti s povratom traženih iznosa.

Pod vodstvom Santosa Portugal će igrati na Svjetskom prvenstvu u Kataru koje počinje 20. novembra. Igrači s Pirenejskog poluotoka našli su se u grupi H s Urugvajem, Ganom i Južnom Korejom.

Portugal je jučer saznao rivale u kvalifikacijama za EP 2024, a u grupi su s Bosnom i Hercegovinom, Islandom, Slovačkom, Luksemburgom i Lihtenštajnom.

Bosna i Hercegovina ovog čovjeka svakako pamti po tome što je vodio Grčku u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2014. godine kada se naša reprezentacija prvi i za sada jedini put kvalifikovala na veliko takmičenje.

Tada je našu selekciju vodio Safet Sušić, a pamtimo meč iz Zenice u martu 2013. godine kada su Zmajevi s 3:1 savladali Grčku, a Pape je razbio kolegu na drugoj strani taktičkom postavkom utakmice, a Grci do sudijske nadoknade nisu napravili nijednu ozbiljnu šansu pred golom Asmira Begovića.

Top Komentari

SarajFK
Kod njih je ovo skandal i kaznjava se. Kod nas sisoje azmir i njegovi igraci javno polazuju dokumente gdje kradu drzavu i umjesto kazne taj sisoje dobije posao u korumpiranom savezu i naravno udje u vlast voljom glupih glasaca poput ovog @pjanke.sa i ostalih slicnih poltrona
2 3
SarajFK
@axel42 je ljubomoran sto sam za primjer naveo Harija a nisam njega.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi