Najbolji bh. freestyler u FIFA World Trophy Touru: "Naredni cilj mi je obaranje svjetskog rekorda"

Mostarac koji ima zapažena dostignuća

Najbolji bh. freestyler u FIFA World Trophy Touru: "Naredni cilj mi je obaranje svjetskog rekorda" · Intervju

Haris Zilić

Svjetsko prvenstvo u Kataru ušlo je u svoju završnicu. Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine nije nastupala u Kataru, ali jedan mladi Mostarac se potrudio da se na FIFA global videu koji se emituje tokom Mundijala vidi i ime Bosne i Hercegovine.

Riječ je o Samiru Salčinu, najboljem bh. freestyleru, momku koji ima zapažena dostignuća na međunarodnoj sceni u ovoj veoma atraktivnoj disciplini.

Sredinom godine bio je aktivan "FIFA World Trophy Tour" gdje je predstavljen trofej Mundijala, koji je stigao i u našu zemlju.

Upravo je u Sarajevu Samir svojm trikovima oduševio ljude iz FIFA global i našao je svoje mjesto u njihovom videu, što je svakako ogromna stvar za Bosnu i Hercegovinu.

Samir je trenutno na odmoru, a kako se bliži Mundijal kraju iskoristili smo priliku da porazgovaramo malo o freestyleu, pomenutom FIFA global videu, Svjetskom prvenstvu i da malo približimo javnosti disciplinu koja u nas i nije baš popularna.

Za početak razgovora Samire da malo predstavimo cijeli FIFA priču "World Trophy tour" i freesytle football koji je evo aktivan i za vrijeme Svjetskog prvenstva?

Oglasi

"U maju mjesecu ove godine bio je event "Fifa World Trophy Tour" u Sarajevu povodom obilazka trofeja Svjetskog prvenstva u 19 zemalja širom svijeta. Put do toga da se pojavim u FIFA globalnom videu je došao sasvim slučajno. Dobio sam poziv da nastupam sa svojim tačkama freestyle footballa od strane organizatora agencije "New event" i dok sam izvodio trikove u sarajevskoj Vijećnici, FIFA-in kamerman je uhvatio kadar dok sam izvodio trik u tom trenutku nisam ni znao da je to njihov kamerman."

Kako je počela Samirova priča sa freestyle footballom i kada? Navedite nam neke poteze, tehnike i takmičenja koja postoje u svijetu freestyle footballa?

"Moja priča sa freestyle footballom ozbiljnije kreće 2010. godine kada sam se povrijedio dok sam trenirao fudbal. U toku oporavka dobio sam od prijatelja cd na kojem je bio holandski freestyler Touzani koji je izvodio trikove, taj cd sam pregledao najmanje 10.000 puta i poželio da naučim tada te trikove. Nakon nekih 14 godina od kako sam u ovom sportu mogu reći da je dostigao baš veliki level gdje zadnjih godina rijetko iskoči neko sa nekim novim trikom. Što se tiče stilova tu su: air move/lower, sit down, blok trikovi/creative style, uper, acrobatic trikovi. Što se tiče takmičenja ima ih više u toku godine: Super ball, Red Bull street style i mnoga otvorena međunarodna takmičenja."

Javnost zna da su tu grubo rečeno akrobacije sa loptom, međutim, možete nam malo opisati generalno ovaj sport? Od same tehnike, poteza, takmičenja?

Oglasi

"Pa Freestyle Football je relativno mlad sport koji polako došao do ekspanzije otprilike 2008. i 2009,. godine, najkraće definisano freestyle football je izvođenje trikova fudbalskom loptom koristeći sve dijelove tijela."

Našli ste se u FIFA globalnom videu, šta to znači za vas i kolika je promocija Bosne i Hercegovine i vas kao najboljeg freestylera svoje države?

"Pa sam dolazak trofeja u Bosnu i Hercegovinu je velika stvar i promocija za državu, a meni kao freestyleru je velika čast i zadovoljstvo što sam dobio prostor u FIFA globalnom videu u kojem se nalaze i njihovi Ambasadori poput Kake, Gilberta Silve..."

E sada, vjerovatno sve zanima naše naredno pitanje. Koja je razlika između sjajnih driblinga na fudbalskom terenu i freestyle poteza? Tačnije, da li bi jedan profesionalan fudbaler danas mogao biti dio tempa koji zahtjeva freestyle?

Oglasi

"Razlika između driblinga koji se izvode na terenu i freestyle football trikova je nešto što se ne može porediti. Freestyle trikove nije preporučeno izvoditi na fudbalskom terenu, jer samo možete očekivati da ćete dobit povredu od protivnika blago rečeno, a grubo rečeno neko će vam nogu slomiti. Freestyle football jeste u nekim segmentima vezan za fudbalski teren, ali to je potpuno drugi sport."

Samirovi planovi za budućnost?

"Moji planovi za budućnost su rad na projektima edukacija freestyle footballa sa mlađim uzrastima, gdje mi je cilj da za nekih pet godina bude samo u Bosni i Hercegovini oko 50 freestylera, a što se tiče ostalih planova i ciljeva, sljedeći korak mi je obaranje svjetskog rekorda trika "Half around the world".

Opis nije dostupan.

Zaljubljenik ste u loptu, fudbal, pa da čujemo vašu prognozu. Ko će biti prvak svijeta u Kataru? I zašto baš ta reprezentacija?

"Francuska, jer mislim da su najkompletniji na svakoj poziciji."

Možemo li neko svjetsko freestyle takmičenje očekivati u našoj zemlji?

"Pošto sada imam registrovan klub koji može organizivati takmičenja, nastojat ću u skorije vrijeme da napraviti takmičenje na svjetskom nivou, naravno u koliko bude adekvatne podrške.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi