Nije FIFA zabranila samo "OneLove": Poruke protiv islamofobije također su zabranjene
FIFA je zabranila i poruke protiv islamofobije.

Malo poznata informacija

Nije FIFA zabranila samo "OneLove": Poruke protiv islamofobije također su zabranjene

Eldar Ganibegović

FIFA je zabranila da kapiteni na Svjetskom prvenstvu u Kataru nose kapitenske trake s natpisom "OneLove" u čast LGBTQ+ zajednice, no sada se ispostavilo da to nije jedina restrikcija. Zabrenjen je bio i natpis protiv islamofobije.

Mnogo kontroverzi se diglo nakon što je FIFA zabranila kapitenima da na Svjetskom prvenstvu nose trake s natpisom "OneLove" kao vid podrške LGBTQ+ zajednici.

To nije bio jedini korak u tom pravcu koji je napravio svjetska krovna kuća fudbala, kako je nedavno objavljeno u britanskoj štampi.

Kapiteni Saudijske Arabije, Maroka i Katara htjeli su da nose kapitensku traku sa tekstom: "Nema mjesta za islamofobiju".

Međutim, FIFA je odbila inicijativu muslimanskih država, uz obrazloženje da krši propise. Očigledno je da su zemlje koje su dale prijedlog bile razočarane, pogotovo jer je dizajn već bio pripremljen.

Ako su gore navedene tri zemlje prihvatile odluku FIFA-e i ni na koji način nisu protestovale, Nijemci su to učinili drugačije.

Oglasi

Prije utakmice protiv Japana, na grupnoj fotografiji, 11 igrača koje je izabrao Hansi Flick složno je prekrilo usta desnim rukama. Također, tokom zagrijavanja nosili su majice u duginim bojama, simbol LGBTQ+ zajednice.

Po mnogo čemu je ovo Svjetsko prvenstvo posebno, no zasigurno će se upamtiti po jako dobroj organizaciji i atmosferi koja je vladala.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Skoro da se nije mogao zabilježiti neki veći incident na ulicama Katara, a jedan od razloga svakako leži i u tome što je konzumacija alkohola svedena na minimum.

Ako je reprezentacija Katara najgori domaćin u historiji Svjetskih prvenstava, država Katar je vjerovatno najbolji organizator. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi