Dogovara se fudbalska revolucija: Dvije opcije za novi kalendar, mogli bismo se "nagledati" Zmajeva

Traju pregovori

Dogovara se fudbalska revolucija: Dvije opcije za novi kalendar, mogli bismo se "nagledati" Zmajeva

Admin Čaušević
Teme:

Već neko vrijeme FIFA radi na promjeni kalendara fudbalske sezone. 

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je odlučan u namjeri da se napravi novi kalendar, a posljednjih dana počeli su pregovori sa kontinentalnim asocijacijama.

Za izradu novog kalendara zadužen je Arsene Wenger koji će objasniti detaljne prijedloge zamjena. Ugledna Marca je došla u posjed dokumenta kojeg predlaže FIFA.

U igri su dva prijedloga, a vodeća svjetska fudbalska asocijacija je ubijeđena da će jedan od prijedloga biti usvojen do decembra.

Prema prvom prijedlogu sezona bi počinjala u augustu, a završavala u junu. U oktobru bi bile četiri sedmice pauze, dakle cijeli mjesec bi bio rezervisan za mečeve reprezentacija što znači da bismo se u kratkom periodu nagledali utakmica bh. reprezentacije.

Reprezentativne pauze u septembru, novembru i martu bi bile eliminisane što znači da da bi se klupski fudbal igrao neprestano od novembra do maja.

Prema prvom prijedlogu u junu bi se igrala reprezentativna takmičenja kao što su Svjetsko prvenstvo ili Euro, dok bi juli bio rezervisan za odmor.

I kod drugog prijedloga sezona počinje u augustu i završava u maju, uz dvije reprezentativne pauze, prva bi bila tri sedmice u oktobru, a druga dvije sedmice u martu. Juni bi također bio rezervisan za FIFA-ina takmičenja, a juli za odmor.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Glavni razlog za promjenu kalendara su velika putovanja koja pojedini fudbaleri moraju preći zbog reprezentativnih i klupskih obaveza. Kao pravi primjer naveden je reprezentativac Kostarike Cryan Ruiz koji je od 2014. do 2018. godine preputovao čak 377.000 kilometara.

U Južnoj Americi za isti period Lionel Messi je putovao 324.000 kilometara, u Africi Sadio Mane 272.000 kilometara, u Japanu Hasebe 316.000 kilometara, a Evropi Harry Kane sa jedva 40.000 kilometara.

Top Komentari

Zoilomas
Glupost i nerealnost
3 0
Jasminn
Malo sale....a Bosanac sa radnom vizom u Njemackoj preputuje minumalno nekih 100.000 kilometara godisnje :)))
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi