FIFA klubovima dijeli ogromne količine novca, pojedini bh. premijerligaši se nadaju dodatnom prilivu

Za puštanje igrača na Mundijal

FIFA klubovima dijeli ogromne količine novca, pojedini bh. premijerligaši se nadaju dodatnom prilivu

Edmir Škorić
Teme:

Udruga evropskih klubova (ECA) najavila je potpisivanje novog sporazuma s FIFA-om o "priznavanju središnje uloge klubova u nogometu".

U Budimpešti je jučer održana 29. Generalna skupština Udruge evropskih klubova kojom predsjedava prvi čovjek PSG-a Nasser Al-Khelaifi, a tokom skupštine ECA je produžila ugovor s FIFA-om do 2030. godine.

FIFA-u je u Mađarskoj predstavljao njen novi - stari predsjednik Gianni Infantino, a sporazumom se proširuje i produbljuje saradnja između ova dva nogometna tijela.

Jedna od najvažnijih tačka spomenutih u komunikaciji ECA-e je povećanje iznosa koje će klubovi dobiti za dopuštanje svojim igračima da sudjeluju na Svjetskom prvenstvu. Za Svjetska prvenstva 2018. i 2022. taj je iznos iznosio 209 miliona dolara, a za turnire 2026. i 2030. porast će na 355 miliona dolara.

“Oduševljeni smo što možemo potpisati ovaj značajan sporazum. Sporazum priznaje središnju ulogu klubova u nogometu diljem svijeta i osigurava da su adekvatno zastupljeni u procesu donošenja odluka o pitanjima koja ih se tiču", rekao je Al-Khelaifi.

Ugovor pretpostavlja, primjerice, saradnju između ECA-e i FIFA-e na novom formatu Svjetskog klupskog prvenstva, koji će stupiti na snagu 2025. godine i njegovim narednim izdanjima.

Oglasi

“Ovo je važan dan za budućnost nogometa i njegovu dugoročnu održivost. Zadovoljstvo nam je obnoviti i ojačati saradnju s ECA-om, važnim dionikom koji predstavlja klubove iz cijele Evrope", dodao je Gianni Infantino.

Inzistirao je da će ovaj ugovor osigurati potrebnu ravnotežu između klupskog i nacionalnog nogometa .

Tako će klubovi koji svoje igrače budu slali na jedno od naredna dva svjetska prvenstva dobiti pristojnu novčanu sumu, a naravno što je veći broj igrača, to je više novca za neki klub.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I bh. premijerligaši se nadaju da će se i BiH plasirati na naredni Mundijal i da će neko od igrača sa domaćih terena ipak predstavljati našu zemlju na velikom takmičenju.

Trenutno je član Zmajeva iz Premijer lige jedino napadač HŠK Zrinjski Nemanja Bilbija, a svojevremeno je BiH na Mundijalu 2014. godine u Brazilu predstavljao
tadašnji golman Borca iz Banjaluke Asmir Avdukić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti