Collina najavio: Nakon poniženja na Anfieldu, FIFA zbog Manchester Uniteda uvodi novo pravilo

Redsi su pobijedili Đavole sa 7:0

Collina najavio: Nakon poniženja na Anfieldu, FIFA zbog Manchester Uniteda uvodi novo pravilo

A. Čaušević

FIFA ozbiljno razmišlja o uvođenju novog pravila nakon što timovi dožive poniženje na terenu. Ideja je zaživila nakon što je Manchester United ponižen od Liverpoola sa 7:0.


Šef sudijske organizacije FIFA-e Pierluigi Collinga je doveo u pitanje odluku sudije Andya Madleya da utakmicu igranu na Anfield Roadu produži za tri minute.

Madyle se odlučio da ukupno produži meč za tri minute. bez obzira što je postignuto čak šest golova te napravljeno ukupno 10 izmjena.

FIFA insistira na tome da nadoknade budu što duže i da se maksimalno nadoknadi izgubljeno vrijeme kao što je to bio slučaj na Svjetskom prvenstvu, ali u Premiershipu se još uvijek ne drže tog pravila.

Prošle sedmice na 10 utakmica Premiershipa njih četri su trajala 100 minuta. Dvije su trebale trajati duže ne samo zbog rezultata 7:0 i 4:0(Brighton - West Ham), a sudija je vjerovatno odlučio da ne produži sa odgovarajuće vrijeme.

"Na Anfieldu je u drugom poluvremenu postignuto šest golvoa. Mogu razumjeti da je teško svhvatiti da se produži utakmica za relevantnu nadoknadu kada je 7:0."

Oglasi

"Ali propozicije takmičenja govore da ukupna gol-razlika odlučuje u konačnom poretku i na kraju jedan postignuti gol može napraviti razliku", rekao je Collina."

Ipak, čuveni italijanski sudija smatra da bi se trebalo uvesti "milostivo pravilo" u ovakvim i sličnim situacijama kao što je to bilo Manchester Unitedu protiv Liverpoola.

"Možda ćemo odlučiti da se u budućnosti ne nadoknađuju utakmice ukoliko je razlika između timova u 90 minuti određen broje golova, ali da to bude u skladu sa pravilima takmičenja."

"To zvuči kao zdrav razum, ali zdrav razum nije zdrav razum ako utiče na nekog. Španija je vodila protiv Kostarike sa 6:0 i utakmica je produožena osam minuta."

"Španije je u nadoknadi postigla još jedan gol i pobijedila 7:0, a taj gol je mogao koštati Španiju ili Kostariku prolaska grupne faze na Svjetskom prvenstvu."

Predsjednik FIFA-e, Gianni Infantino je nedavno kazao da će se lige naći prod prismotrom da se osigura da se utakmice nadoknađuju FIFA-inom metodom. To znači da ćemo u budućnosti gledati veliki broj utakmica koje traju preko 100 minuta.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE
Oglasi