Novi skandal na pomolu: FIFA poslala upozorenje pred suspenziju, koja selekcija ide na Mundijal?
FOTO: EPA

Politika ponovo umješala prste

Novi skandal na pomolu: FIFA poslala upozorenje pred suspenziju, koja selekcija ide na Mundijal?

Haris Zilić

Do Mundijala u Kataru ostalo je nešto manje od mejsec dana, a već ima dosta prašine. Nakon političke situacije u Iranu i mogućnosti da ova reprezentacije bude suspendovana sa predstojećeg Svjetskog prvenstva, stigla su nova upozorenja od strane FIFA-e, ovaj put za jednu od afričkih zemalja učesnica.

Poznato je da FIFA svaki vid političkog opstruiranja ili djelovanja unutar Fudbalskog saveza oštro kažnjava.

Sada bi to debelo na svojoj koži mogla osjetiti reprezentacija Tunisa.

FIFA je na adresu tamošnjeg Savez posalala upozorenje. U slučaju da politika bude duboko u fudbalskom sistemu, Tunis će biti suspendovan sa Mundijala u Kataru.

Upozorenje dolazi nakon učestalih komentara tuniskog ministra omladine i sporta Kamela Deguichea gdje je politiku svrstavao među sportske okvire.

Da je stvar veoma ozbiljna svjedoči i podatak da je vijesti prenio i ugledni BBC.

Oglasi

Tunižani se moraju očitovati oko cijele situacije u toku naredne sedmice i dopis poslati na adresu FIFA-e.

Počele su sveć i špekulacije koja reprezentacija bi mogla uskočiti u slučaju da Tunis bude suspendovan. Prema pravilu FIFA-e u slučaju suspenzije jedne reprezentacije, njihovo mjesto zauzima naredna najbolje rangirana selekcija iz kontinentalne zone. Prema tom pravilu, umjesto Tunisa zaigrao bi Mali kojeg je Tunis savladao u baražu za Mundijal u Kataru.

U slučaju da Iran dobije suspenziju prema pravilniku trebala bi nastupati selekcija UAE koja je poražena u azijskom baražu.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ali, u cijeloj priči tu se "gura" Italija koja je ispala u prvom krugu evropskog baraža od Sjeverne Makedonije, ali Azzuri igraju na kartu popularnosti i FIFA rankinga.

Ovome dodajmo da je Tunis na Mundijalu u Kataru smješten u grupu D sa selekcijama Francuske, Danske i Australije, a prvi meč u Kataru igraju 22. novembra sa početkom u 14 sati po centralnoevropskom vremenu, protivnik je reprezentacija Danske.

Top Komentari

user1651236300
Kažu netreba miješati politiku a Fifu vodi Amerika svako zna da je FBI izbacio one prije njih.Ulagani totalno nemoze se nikom vjerovat.
1 0
Medo-Brundo
Vidjecete da ce Italiju progurati!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti