Domaćin Mundijala je država koju niko nije očekivao, a pored toga FIFA sprema još jedan eksperiment

2030. i 2034. godine

Domaćin Mundijala je država koju niko nije očekivao, a pored toga FIFA sprema još jedan eksperiment

Haris Zilić
Teme:

Lagano odbrojavamo do Mundijala u Kataru.

Dok će Mundijal u Kataru biti prvi koji će se organizovati tokom zime tačnije u novembru i decembru, FIFA i UEFA nam spremaju nova iznenađenja.

Mundijal 2030. godine trebao bi biti održan u tri zemlje. Španija i Portugal su ranije istakli kandidaturu, a njima će se priključiti Ukrajina.

Odmah su stigle reakcije smatrajući da je domačisntvo Ukrajini vid jedne "milosti" zbog svega što se dešava ove godine i rata, a drugi ipak misle da je sve opet politička igra FIFA-e.

Ukrajina je sa Poljskom 2012. godine bila domaćin EURO-a i pokazala se kao vrlo dobar organizator, a Kijev je bio i domaćin finalne utakmice Lige prvaka između Real Madrida i Liverpoola.

Tu nije kraj iznenađenjima svakako, jer FIFA namjerava da Mundijal bude održan na čak tri kontinenta.

Oglasi

Nakon eksperimenta sa dvije države domaćinima koji je bio uspješan, Mundijal 2026. će biti u tri države, SAD, Meksiko, Kanada, a sada FIFA želi tri različita kontinenta i tri konfederacije.

Tako je u planu da zajedničku kandidaturu za organizaciju Mundijala podnesu Grčka, Egipat i Saudijska Arabija.

Još nije poznato da li bi ova zanimljiva kandidatura bila protivnik Španiji, Portugalu i Ukrajini 2030. godine ili FIFA ovaj eskperiment čuva za Mundijal 2034. godine.

Na Mundijalu 2026. godine prvi put ćemo gledati 48 reprezentacija učesnica, a pitanje je šta još možemo očekivati od FIFA-e u budućnosti.

Čini se da je i UEFA poput FIFA-e spremna na razne eksperimente, pa nakon EURO-a u 12 različitih gradova, razmišljaju da EURO u budućnosti igraju 32 reprezentacije što bi bilo više od pola članica UEFA-e, sada

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi