FIFA staje u kraj fudbalskim menadžerima
Foto - Pexells

Nema više ogromnih isplata

FIFA staje u kraj fudbalskim menadžerima

M. Šljivak
Teme:

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) spremila je istinsku revoluciju u svijetu fudbala kada je u pitanju rad agenata.

U proteklih 20-ak godina fudbalski agenti postali su neizbježan dio velikih transfera. Oni su odrađivali određeni posao u pregovorima i za to su uzimali ogromne provizije, koje su nekad iznosile i nekoliko desetina miliona eura.

FIFA je međutim odlučila stati u kraj ogromnim provizijama za agente. Na sastanku koji je zakazan za 21. oktobar svjetska kuća fudbala donijet će pravilo o ograničenju njihovih provizija.

Još uvijek nije poznato kako će to pravilo biti struktuisano. Ono što se zna je da će novom uredbom koja bi trebala stupiti na snagu 1. jula 2023. godine agente ostaviti bez ogromnog novca i to im se sigurno neće dopasti.

Jedan od njih je već najavio žalbe na bilo kakva ograničenja FIFA. Jonathan Barnett će preko suda pokušati zaustaviti bilo kakve procese i borit će se za prava fudbalskih menadžera.

Pored ograničenja zarada fudbalskih menadžera, FIFA planira dodatno nagraditi klubove koji dosta rade s mladim igračima i omogućit će im zaradu od njihovih budućih transfera.

Tako će klubovi koji budu registruju igrače na najmanje tri godine, počevši od 15 godine, imat će zagarantovan i fiksan procenat od naredne prodaje igrača.

Također, agenti će imati mnogo više posla kada je u pitanju zastupanje maloljetnih fudblera. Moći će potpisivati ugovore o zastupanju s igračima koji samo uz dozvolu zakonskog staratelja (roditelja) i u pregovore o saradnji moći će stupiti samo šest mjeseci prije nego što mladi fudbaler napuni 16 godina.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

FIFA na ovaj način pokušava zaštiti mlade igrače, ali i klubove, koji su često žrtve pohlepnih agenata koji rade šta žele i često oštete mlade igrače koji zbog njih nestanu sa scene.

Pobune agenata će sigurno biti. Neće se oni lagano odreći miliona eura, ali realno, bilo je vrijeme da neko stane u kraj njihovoj bahatosti.

Top Komentari

SarajFK
Znaci li to da ce tanova marioneta ismira mirvic i njegove ljubavnice hadzic i ferizada duduk morati napustiti nase bivse FK Sarajevo??
4 3
Zaccheroni
Nemoj pricati punih usta ;)
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi