FIFA je bacala novac na sve strane: Koliko je ko zaradio nastupom na Svjetskom prvenstvu?

Svima dobro na kraju

FIFA je bacala novac na sve strane: Koliko je ko zaradio nastupom na Svjetskom prvenstvu?

Edmir Škorić
Teme:

Reprezentacije možda nisu razmišljale o novcu dok su se borile za trofej, ali svakako da je i on na kraju jako značajan, a najviše je zaradila Argentina, što je i logično s obzirom da je osvojila Svjetsko prvenstvo u Kataru.

U najbogatijem i najluksuznijem nogometnom takmičenju ikada novca je bilo na sve strane, a FIFA je odlučila dobro da počasti saveze čije su reprezentacije nastupale u Kataru.

Nagradni fond koji je FIFA ovoga puta dodijelila veći je za 40 miliona dolara nego prije četiri godine. Već znamo koliko je koja reprezentacija zaradila za svoje nastupe u Kataru.

Ukupno je bilo 440 miliona dolara nagradnog fonda za Svjetsko prvenstvo. Argentinci su na kraju dobili 42 miliona dolara, to je oko četiri miliona dolara više u odnosu na zaradu Francuske na Mundijalu u Rusiji 2018. godine.

Francuzima je na kraju pripalo 30 miliona dolara. Podsjetimo da su oni došli do samog finala. Hrvatska je dobila 27, a Maroko 25 miliona dolara.

Argentina 42 mil. dolara
Francuska 30
Hrvatska 27
Maroko 25
Brazil 17
Nizozemska 17
Portugal 17
Engleska 17

Učesnicima četvrtfinala pripalo je po 17 miliona dolara, dok su po 13 miliona dobili oni kojii su nastupali u osmini finala. Selekcije koje su ispale u grupnoj fazi također neće biti razočarane jer su nogometni savezi tih zemalja zaradili po 9 miliona dolara.

Nakon završetka borbe u Kataru predsjednik FIFA-e Gianni Infantino na konferenciji za novinare pohvalio se kako je FIFA od ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva zaradila čak 7,5 milijardi dolara.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nažalost, reprezentacija BiH nije nastupala ni u Kataru, kao i ni u Rusiji prije četiri godine, a posljednji i jedini nastup imala je u Brazilu 2014. godine. Sada bi NFSBiH bio za devet miliona bogatiji, a ko zna, možda bismo u Kataru uspjeli napraviti i neki veći rezultat i iskorak u odnosu na Mundijal u Brazilu. 

Ostaje nada da ćemo zaigrati za 3,5 godine na Mundijalu u SAD, Meksiku i Kanadi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi