FIFA objasnila zašto Xhaka ne može igrati za Kosovo

Ne može promijeniti državljanstvo

FIFA objasnila zašto Xhaka ne može igrati za Kosovo

Endin Čaušević

Reprezentacija Kosova u ponedjeljak je u Finskoj odigrala historijsku utakmicu.

Kosovo je po prvi put nastupilo u kvalifikacijama za velika takmičenja, a da dan bude još bolji ova ekipa uspjela je da osvoji bod na gostovanju u Finskoj. Poznato je da je skoro deset igrača samo nekoliko sati prije utakmice dobilo dozvolu da zaigraju za Kosovo.

Ipak, velika tuga za navijače ove selekcije jeste vijest da Granit Xhaka neće moći nastupiti za Kosovo. Xhaka igra za selekciju Švicarske, te je okrivio FIFA-u što ne može zaigrati za Kosovo.

Nakon svega oglasili su se iz FIFA-e, te su poručili da Xhaka ne može promijeniti sportsko državljanstvo jer je igrao za Švicarsku nakon 13. maja. Toga dana je Kosovo primljeno u FIFA-u i uslov je bio da nijedan igrač koji želi promijeniti državljanstvo ne smije igrati za drugu reprezentaciju nakog tog dana.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Također, FIFA je ovim saopštenjem dodatno pokvarila raspoloženje navijačima Kosova jer je utvrđeno da ni Shaquiei i Valon Behrami ne mogu igrati za Kosovo jer su nastupili za Švicarsku na Evropskom prvenstvu ovog ljeta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi