Turska se provukla na Maksimiru, Kosovo za historiju
Foto: EPA

Kvalifikacije za SP, grupa I

Turska se provukla na Maksimiru, Kosovo za historiju

Večeras su odigrane tri utakmice 1. kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u grupi I, a najviše pažnje privukao je meč Hrvatske i Turske koji je onončan rezultatom 1:1.

Hrvatska je u prvom poluvremenu imala mnogo prilika da možda i riješi utakmicu. Domaći fudbaleri su čak četiri puta pogađali prečku (Pjaca i Mandžukić po dva puta), ali lopta jednostavno nije htjela u gol.

Ipak, Hrvati su pred kraj prvog poluvremena stigli do zasluženog vodstva. Rakitić je u 44. minuti realizirao jedanaesterac i činilo se da će se s tim rezultatom otići na odmor, da bi u trećoj minuti sudijske nadoknade Calhanoglu iz slobodnog udarca poravnao na 1:1. U velikoj mjeri mu je pomogao Perišić, koji je glavom skrenuo loptu i prevario golmana Kalinića.

U drugom poluvremenu je Hrvatska bila ozbiljniji tim i imala je nekoliko dobrih prilika, najčešće preko Pjace. Promjene rezultata nije bilo, a na kraju je junak bio golman Turske Babacan koji je u nekoliko navrata sjajno reagovao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Reprezentacija Kosova je večeras u Finskoj igrala historijsku utakmicu i odmah je osvojila bod. Finci su poveli u 18. minuti golom Arajuurija, a konačan rezultat je postavio Valon Berisha pogotkom sa bijele tačke u 60. minuti.

I treći večerašnji meč u grupi I okončan je identičnim rezultatom (1:1). Igrali su Ukrajina i Island, a prvi su do gola stigli gosti koji su  u 6. minuti poveli preko Finnbogasson. Yarmolenko je u 41. poravnao na 1:1, da bi Konoplyanka u 83. minuti imao idealnu priliku da donese svojoj reprezentaciji pobjedu, ali je promašio jedanaesterac.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi