Kraj haosu? Wengerovo pravilo o ofsajdu konačno će se početi primjenjivati
Foto - FIFA

FIFA odlučila

Kraj haosu? Wengerovo pravilo o ofsajdu konačno će se početi primjenjivati

M. Šljivak

FIFA bord za promjenu fudbalskih pravila održao je danas sastanak, a na njemu su razmatrane jako bitne tačke za budućnost fudbala.

Među pravilima o kojim se raspravljalo bilo je i pravilo o ofsajd situacijama koje je predložio Arsene Wenger i po kojem napadač ne bi bio u ofsajd poziciji ako je bilo koji dio tijela kojim se može postići gol u liniji sa protivničkim defanzivcem bez obzira ako je golu najbliži neki dio tijela kojim se ne može postići pogodak.

Ovim pravilom bi se konačno zaustavio haos po kojem su nedozvoljene pozicije signalizirane čak kada je prst ili ruka napadača bila ispred zadnjeg igrača odbrane.

Istraživanja su pokazala da bi primjena Wengerovog pravila smanjila broj ofsajd situacija u engleskom Premierhipu sa četiri na dva po utakmici, a FIFA je najavila da će isprobati Wengerov prijedlog.

Također, govorilo se i o pravilima igranja rukom. Svako neprirodno igranje rukom bit će sankcionisano prekršajem, ali je odlučeno da se prekršaj neće dosuditi ako je prije postizanja gola igrač slučajno udario loptu rukom.

Jako bitne promjene koje bi mogle donijeti mnogo više pogodaka u utakmicama širom svijeta, a sa Wengerovim pravilom bi se konačno mogao zaustaviti haos sa crtanjem raznih linije kod ofsajd pozicija.

Promo

Top Komentari

payron
Odlicno tako treba svaka cast
3 0
šta ako mu je treca noga u ofsajdu, da li ce onda biti ofsajd?
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi