FIFA šalje posljednje upozorenje: Pustite žene na stadion ili ćemo vas izbaciti!

Iran bi mogao biti izbačen iz FIFA-inih takmičenja

FIFA šalje posljednje upozorenje: Pustite žene na stadion ili ćemo vas izbaciti!

E. Škorić
Teme:

FIFA je upozorila iranske službenike da moraju da prekinu zabranu ženama da gledaju nogometne i druge sportske utakmice.

Ukoliko se takva politika ne promijeni, Svjetska nogometna federacija (FIFA) spremna je Iran izbaciti iz međunarodnih takmičenja.

Gianni Infatino je 18. juna službeno predsjedniku Iranskog nogometnog saveza Mehdi Taju uputio pismo u kojem je izrazio ljutnju zbog svih tih dešavanja u Iranu i zbog nedozvoljavanja ženama da gledaju utakmice.

Infantino je Iranu dao rok do 15. jula 2022. godine, do otvaranja Svjetskog prvenstva, kako bi se riješio ovaj problem, u protivnom će FIFA napraviti rigorozne mjere i Irana izbaciti iz svojih takmičenja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Iranske žene vode kampanju za ukidanje zabrane više od decenije. Prosvjednici "Roosari Sefid-ha" (bijeli šalovi) bili su pioniri pokreta, demonstrirajući ispred stadiona Azadi prije utakmice između Irana i Bahreina 2006. godine. Pedeset žena, uključujući poznatu aktivistu i novinarku Asieh Amini i poznatu odvjetnicu za ljudska prava Nasrin Sotude, sjedilo je na tlu ispred ulaza i tražilo da im službenici otvore vrata stadiona.

Tokom godina prilagodili su svoje metode, uključujući prerušavanje u muškarce kako bi ušli na stadione.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi