FIFA se oglasila nakon što je Japan zbog žutih kartona prošao dalje

Senegalci ostali bez osmine finala

FIFA se oglasila nakon što je Japan zbog žutih kartona prošao dalje

E. Čaušević

Reprezentacija Japana plasirala se u osminu finala Svjetskog prvenstva iako je na kraju imala isti broj bodova i gol razliku kao selekcija Senegala.

Meč ovih reprezentacija završen je remijem, a nakon posljednjeg kola ispostavilo se da Japanci i Senegalci imaju isti broj bodova i gol razliku zbog čega se putnik u osminu finala dobio fair-playjem.

Japanci su nakon tri utakmice imali manje žutih kartona od Senegalaca i zahvaljujući tome su prošli dalje. Ovo je bilo prvi put da takvo pravilo imamo na Svjetskom prvenstvu, a Senegalci su žestoko negodovali zbog toga nakon utakmice. Ipak, iz FIFA-e su poručili da je to dosta bolje nego da se ide na lutriju.

"Jasno je i dosta jednostavno da smo željeli izbjeći izvlačenje kuglica. To je samo jedan dodatni kriterij prije lutrije. Naravno, nakon Mundijala ćemo napraviti analizu svega što se dešavalo i vidjet ćemo šta će biti dalje. Sada nema potrebe da se ta pravila mijenjaju", poručili su iz FIFA-e.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi