FIFA u velikom problemu: Ubrzana potraga za novim domaćinom Svjetskog prvenstva!
Indoneziji oduzeto domaćinstvo U-20 Svjetskog prvenstva, traži se novi domaćin.

Za igrače do 20 godina

FIFA u velikom problemu: Ubrzana potraga za novim domaćinom Svjetskog prvenstva!

Eldar Ganibegović

Svjetska krovna fudbalska organizacija, FIFA, nalazi se u velikom problemu kada je u pitanju organizacija Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina. 

Svjetsko prvenstvo za U-20 reprezentacije igra se od 20. maja do 11. juna 2023. godine, no FIFA ima jedan veliki problem.

U srijedu je Indonezija izgubila pravo domaćina događaja, a FIFAje s razlogom poduzela tako drastične korake. Guverner indonezijskog otoka Bali Wayan Koster odbio je dopustiti ulazak izraelskim predstavnicima.

Ceremonija izvlačenja grupa trebala se održati danas ba Baliju. Jedan od sudionika ovogodišnjeg prvenstva bit će i Izrael. Dolazak njegove delegacije nije se svidio građanima te zemlje pa su izašli na ulice u znak protesta.

Treba napomenuti da Indonezija ne održava diplomatske odnose s Izraelom, no ovakve restrikcije se ipak nisu očekivale. 

"U trenutnoj situaciji, FIFA je odlučila povući Indoneziji pravo domaćinstva FIFA U-20 Svjetskog prvenstva. Novi domaćin turnira bit će objavljen što je prije moguće. Datum turnira neće se mijenjati", objavila FIFA.

Oglasi

Argentina je prva izrazila želju da bude domaćin, a Infantino je rekao: "Svi poznajemo argentinski fudbal i on sigurno može ugostiti takmičenja ovog nivoa."

"Ima još zemalja koje su također najavile interes, ali kao kandidat, s državnim jamstvima i drugim detaljima, Argentina je prva. Odluku ćemo donijeti u roku od dva ili tri dana", dodao je Infantino. 

Među ostalim zainteresiranima su Peru i Katar. U prilog drugoj južnoameričkoj kandidaturi ide i činjenica da će Peru u novembru biti domaćin Svjetskog prvenstva za U-17 selekcije i već ima odgovarajuću infrastrukturu.

S takvima se može pohvaliti i Katar, koji je organizovao posljednje Svjetsko prvenstvo za seniore, no u prilog ovoj arapskoj zemlji ne idu visoke temperature u maju i junu.

Za sva tri kandidata dobivanje prava organizacije značit će i potencijalno sudjelovanje njihove reprezentacije na turniru. 

Prethodno izdanje Svjetskog prvenstva održano je 2019. u Poljskoj. Tada je pobijedila reprezentacija Ukrajine koja je u finalu savladala Južnu Koreju.

Indonezija je trebala biti domaćin turnira godinu dana ranije, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi