Traži se izbacivanje Irana sa Svjetskog prvenstva
Foto - EPA

FIFA dobila zahtjev

Traži se izbacivanje Irana sa Svjetskog prvenstva

M. Šljivak

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) dobila je ogroman broj zahtjeva da se reprezentacija Irana izbaci sa Svjetskog prvenstva koje za mjesec dana počinje u Kataru.

FIFA je jučer primila pismo od nekoliko poznatih iranskih sportista. Traži se suspenzija zbog političke brutalnosti na ulicama gradova u ovoj zemlji.

"Brutalnost i ratobornost Irana prema sopstvenom narodu dostigla je vrhunac. Fudbal koji je trebao biti bezbijedno mjesto za sve, nije siguran za žene, pa čak i za muškarce".

"Ženama je konstantno uskraćivan pristup stadionima, isključene su iz fudbala, a to je u suprotnosti s vrijednostima koje gaji FIFA", piše u saopštenju koje je potpisano od strane nekoliko sportista iz Irana među kojima je sudija Alireza Faghani, džudista Vahid Sarlak i mnogi drugi.

FIFA je nedavno prijetila Fudbalskom savezu Irana sankcijama zbog zabrane ženama da prisustvuju utakmicama, da bi se krajem augusta Savez donio odluku da ograničen broj žena može dolaziti na utakmice.

U Iranu su nedavno bile velike demonstracije za prava žena nakon smrti Mahse Amini koja je umrla tri dana nakon što ju je uhapsila policija jer nije nosila hidžab.

Oglasi

Na protestima je povrijeđen veliki broj građana. Sportisti koji su dali podršku građanima privođeni su na razgovor i velika većina njih traži od FIFA da Irance izbaci.

Krovna kuća svjetskog fudbala još uvijek šuti. Ne oglašavaju se po pitanju ovih zahtjeva i teško je očekivati da će doći do izbacivanja ove selekcije sa Svjetskog prvenstva. To bi bila jedna od najvećih odluka u historiji prvenstava jer je do početka Mundijala ostalo samo mjesec dana.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ako FIFA ipak nekim čudom donese odluku o izbacivanju, umjesto Irana na Svjetsko prvenstvo bi išla selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Iran je na Svjetskom prvenstvu u Kataru smješten u grupu B zajedno sa selekcijama Engleske, SAD-a i Velsa.

Top Komentari

HerrOttoFlick1921
Dodajmo još da direktno učestvuju u agresiji na Ukrajinu slanjem dronova i visokopreciznih raketa. Znači, veliko DA.
2 4
koraj
Nije li ono nekakvo pravilo da se ne mijesa sport i politika?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi