Ima i u BiH materijala za analizu: FIFA istrajna da se riješi korupcije i namještanja rezultata
Čelnici NFSBiH imaju odličnu saradnju sa FIFA-om i UEFA-om

Održan sastanak u New Yorku

Ima i u BiH materijala za analizu: FIFA istrajna da se riješi korupcije i namještanja rezultata

Haris Zilić

FIFA je na sastanku u New Yorku donijela zajedno sad UNODC-om zaključak da pooštri kriterije kako bi zaštitili integritet fudbalske igre, a na sastanku je bio prisutan i prvi čovjek FIFA-e Gianni Infantino.

Također FIFA i UNODC potpisali su Memorandum prema kojem će raditi na osiguravanju fudbala, ali i zaštite fudbalskog orkuženja posebno gdje su u pitanju djeca i mlađe kategorije.

Govorilo se i o koordinaciji sa antikorupcijskim organima. I na tom pitanju FIFA će pooštriti mjere i sprovoditi zakone koji će zaštiti fudbal od korupcije i sličnih radnji koji narušavaju ugled fudbalske igre.

"Fudbal ujedinjuje ljude iz svih krajeva svijeta - mlade i stare, dječake i djevojčice. Može promovirati zdrav stil života, pružiti nove mogućnosti i inspirisati milione da ostvare svoje ciljeve na terenu i van njega", rekla je Ghada Waly generalna direktorica UNODC-a, Ureda Ujedinjenih Nacija za borbu protiv kriminala i korupcije.

Nakon potpisa pomeutog Memoranduma oglasio se i prvi čovjek FIFA-e, Gianni Infantino.

Oglasi

"Ponosan sam što UNODC i FIFA daju pažnju osiguravanju fer igre za sve i odbrani integriteta fudbala za milione navijača širom svijeta, igrače i naredne generacije koje tek dolaze. Ovim novim Memorandumom o razumijevanju nastojimo stati na kraj namještanju utakmica, mitu i korupciji, kako bismo sačuvali ljepotu igre za sve", istakao je prvi čovjek FIFA-e.

Prije tri godine na sastanku u Beču UNODC i FIFA odlučile su da stanu korupiciji u fudbalu, a sada će te mjere biti oštrije.

Od tog perioda odradili su preko 60 aktivnosti usmjerenih prema korupciji i kriminalu u fudbalu.

Posljednji primjer dolazi nam iz Južne Amerike. Zbog namještanja utakmica nedavno je prekinuta liga u Boliviji koja će se detaljno ispitati, a svi sudionici trebali bi biti žestoko kažnjeni.

Kako i vi možete prijaviti korupciju i namještanje koje primjetite na terenima u BiH?

Također i UEFA radi na suzbijanju kriminala i korupcije na fudbalskim terenima, a od 2017. godine postoji aplikacija na kojoj možete prijaviti detalje za koje sumnjate da su namješteni, da li je to u pitanju utakmica, sudija, igrač, službeno lice ili bilo ko drugi povezan sa fudbalom.

Dakle i fudbalski zaljubljenici u Bosni i Hercegovini koji smatraju da ima nepravilnosti, namještanja u našem fudbalu, također mogu prijaviti UEFA-i na koga tačno sumnjaju i na koju utakmicu, a to sve mogu odraditi tako što će instalirati aplikaciju UEFA Integrity putem Google Playa gdje imaju sve opcije, čak i broj telefona na koji mogu prijavljivati nepravilnosti.

Top Komentari

antiTrojkas
Ja sam prijavio vise utakmica Borca ,uz napomenu da njime rukovodi licno MiloKRAD Dodik,a svi znaju o kojem separatisti je rijec,preko Tegeltije-koji unaprijed zna ishod utakmica,uz sudije Gigovica,Kesica,Kazaglica i Topalovica.Naveo Sam i poslao snike smjesnih penala za Borac pred kraj utakmice,kartoniranje igraca klubova koji uskoro igraju protiv Borca,crvene kartone NA utakmicama protivnika Borca...Trebalo mi je Malo vise od pola sata.Pronadjite na nett snike i posaljite i vi.
4 0
nije.suplja
Cisto sumnjam da ce kod nas nekog shebat, hobotnica radi poso ne moze im niko nista. Generalno svi muckaju liga i prva i druga smijesna sta se radi, nadrealisti se smiju
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi