Kontroverza u najavi: FIFA prvaku svijeta skinula dvije zvjezdice s grba

Stigla naredba

Kontroverza u najavi: FIFA prvaku svijeta skinula dvije zvjezdice s grba

A. Čaušević

Titulu prvaka svijeta su osvajali Argentina, Brazila, Urugvaj iz Južne Amerike te Engleska, Španija, Francuska i Italija iz Evrope. 

Urugaj je prvak svijeta bio dva puta i to 1930. i 1950. godine, a danas je FIFA doslovno šokirala fudbal u toj južnoameričkoj zemlji.

Naime, Urugvaj na svom grbu nosi četiri zvjezdice, no ubuduće će imati dozvolu da nosi duplo manje jer se Olimpijske igre iz 1924 i 1928. godine ne smatraju Svjetskim prvenstvima.

Urugvajci su bili olimpijski pobjednici 1924. i 1928. godine zbog čega su nosili četiri zvjezdice na grbu i smatraju da su igre tada bile kao Svjetsko prvenstvo jer FIFA tada nije postojala kao organizacija.

"Urugvaj će koristiti argumente da 'obori' odluku FIFA-e. Sada se bavimo sa logistimo i modifikacijama dresova za kvalifikacije", rekao je direktor takmičenja FS Urugvajac, Jorge Casales.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U slučaju da Urugvaj ima pravo to bi izazvalo domino efeket jer je Velika Britanija bila pobjednik Olimpijskih igara 1908. i 1912. godine.

Profitirala bi još i Belgija koja je kao domaćin Olimpijskih igara u Antwerpu 1920. godine osvojila zlato.

Promo

Top Komentari

Mahatma.Barbie
Čausevicu malo si zaboravio Njemačku kao prvaka svijeta iz Europe.
12 0
VELEZ
stvarno nisu normalni. ono kad mislis da je svijet se opematio ovi ovo urade. boze sacuvaj.
8 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi