Filozofija Roberta Prosinečkog: Javnosti se nikad ne ide niz dlaku
Elvir Koljić i Izet Hajrović neće se valjda spominjati tamo do marta i prvih utakmica kvalifikacija za Euro, a i to ako uspiju zabiti 17 het-trikova i imati 48 asistencija

Selektor kategoričan

Filozofija Roberta Prosinečkog: Javnosti se nikad ne ide niz dlaku · Komentar

Najbolje bi mu zapravo bilo da kaže "nisam ih zvao jer mi ne trebaju, eto, šta je, je li neki problem?".

Ali neće, učtiv je Robert Prosinečki pa nađe i fino objasni razloge zašto zove nekoga u A reprezentaciju, a zašto nekoga ne zove, iako svako to objašnjenje ostane nedorečeno.

Završi se na tome da dobro nahvali one za koje osluškujući puls javnosti novinari smatraju da bi se trebali naši u reprezentaciji.

Jednom popustio i to je to

Nakon što je sjeo na klupu reprezentacije Prosinečki je imao određeni period da pohvata gdje, ko, šta i kako.

Osim što je znao, kao što bi i bilo ko drugi znao makar dolazio iz Sjeverne Koreja, za Džeku, Pjanića, Lulića, Begovića, Kolašinca, Ibiševića... imao je u vidu još nekoliko igrača. Nije bilo potrebno, bar kada je sastav u pitanju, biti mnogo pametan.

Pomogao mu je na početku Vinko Marinović kako bi mogao imati jasniju sliku o onim nepoznatijim igračima i vrlo brzo je skuckao sastav za koji se moglo pretpostaviti da će biti taj u 90 posto slučajeva. Jer sva prethodna iskustva, a to će potvrditi i novinari iz Azerbjedžana, kažu da je Robi vrlo kategoričan i samouvjeren.

Tek je oko dvojice igrača selektor bio popustiljiv kada se suočio sa prvim kritikama oko nepozivanja. Radeta Krunića i Sanjina Prcića je uvrstio naknadno u sastav, što je bilo razumljivo jer nemamo zaboga 500 igrača u ligama petice već samo nekoliko. I to je bilo to.

Dvojica po dvojica

Za predstojeću akciju i mečeve s Austrijom i Španijom, od kojih je prvi pravo bitan, a drugi nebitan koliko rekreativno-revijalan (ako izgubimo uvjerljivije od Austrije nego što smo ih dobili džaba nam je sve i kada bi savladili Španiju 6:1 i obrnuto; ako uzmemo u Beču makar bod, možemo izgubiti od Španije i dvocifrenom razlikom, ništa se promijeniti neće), Prosinečki je pozvao dva najbolja mlada reprezentativca - Amera Gojaka i Ermedina Demirovića.

I to bi bilo to. Elvir Koljić i Izet Hajrović neće se valjda spominjati tamo do marta i prvih utakmica kvalifikacija za Euro, a i to ako uspiju zabiti 17 het-trikova i imati 48 asistencija.

Tada će opet dva pitanja od nekoliko na pressicama glasiti "zašto niste pozvali Hajrovića" i "pratite li igre Koljića".

Ukoliko ih Robi do te prve prilike ne uvrsti u sastav, jer toliko het-trikova i asistencija pretežak bi bio teret za izdržati.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Suština "filozofije" Roberta Prosinečkog generalno je ispravna. Ne možeš se svima svidjeti i niti svakoga poslušati. Moraš se malo i inatiti jer ako radiš sve ono što bi većina običnog puka uradila, ako činiš sve što je tako lako i očito, onda i puk može biti selektor.

To je ono poznato Osimovo. Kada je cijeli stadion skandirao Nikoli Nikiću i tražio od Švebe da ga uvede u igru on ga je poslao na tribine. "Idi gore, vidiš da te zovu".

Top Komentari

K79
kada se birao novi selektor pisao si culicu kako je musemic bolji trener od prosinečkog a sad ga hvalis ko brata rodjenog ! tipična bih novinarska objektivnost !Robi ima sreće ko niko do sada samo se nadam da ga neće napustiti kad nam bude najviše trebalo u kvalifikacijama jer ova liga nacija je poprilično nebitno takmičenje
54 13
pogba69
Robi je radio sa najboljim trenerima i selektorima u svojoj karijeri i on zna kako to ide, smiješno je ko sve po ovim portalima preispituje odluke jednog Roberta Prosinečkog. Hajrović se dvije godine nije čuo u nekim konkretnim ligama i sad kad 60 minuta odigra dobro u Dinamu daj ga odmah zovi u reprezentaciju ili onaj Koljić lik u Rumuniji igra za neki klub i sad je on Ronaldo odmah. Zna Prosinečki sve njih, zvat će ih kad odluči da mu trebaju, po trenutnim rezultatima očigledno mu ne trebaju. Toliko.
35 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti