Podjednako lijep, ali i kontroverzan: Slavnom klubu usred sezone zabranjena upotreba dresa

Sve zbog jednog detalja

Podjednako lijep, ali i kontroverzan: Slavnom klubu usred sezone zabranjena upotreba dresa

A. Čaušević

Jedan od najljepših dresova ikada je zabranjen za upotrebu i to kada je sezona bila u punom mahu. Za sve je kriv jedan detalj zbog čega se ovaj dres smatra najkontorverznijim u historiji.

Objava dresova za novu sezonu jedan je od najišekivanijih trenutaka za svakog navijača, kako to obično biva kod nekog izazovu razočarenje, a kod nekog oduševljenje.

Zaista su prave situacije da se nekom zabrani upotreba dresa i to kada je sezona već počela. Upravo to se desilo Fiorentini, slavom italijanskom klubu. Bilo je to u sezoni 1992/1993.

Nadimak Fiorentine su Viole pa je ljubičasta boja jedan od zaštitnih znakova ova kluba. Postoji anegdota kako su ljubičaste dresove izabrali potpuno slučajno i to pranjem starih crvenih i bijelih dresova u obližnjoj rijeci.

Tako je 1992. godine za gostujuću garnituru Lotto odlučio da dresom dominira bijela boja, a da rukavi i gornji dio dresa budu ljubičasti uz nijanse bijele i crne boje.

Credit: TikTok/@thefootballshirtclub

Oglasi

Ipak, sasvim slučajno crte koje su isrctane cik-cak putanjom su se pretovorili u simbol swastike, znak kojeg su svojevremeno koristili nacisti.

Fiorentina je pola sezone igrala sa swastikom na dresu kada su navijači primjetili taj detalj te je rukovodstvo lige odlučio da ga zabrani.

Sa swastikom na dresu u to vrijeme su igrale zaista velike zvijezde i sjajni fudbaleri uključujući Gabriela Batistutu, Francesca Baiana i Briana Laudrupa.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Prema dostupnim informacijama Fiorentina je sporni dres na gostovanjima nosila četiri puta, a odmah po uočavanju swastike većina dresova je uništena, a sačuvani su samo rijetki primjerci.

Neke informacije govore da kontroverzni sačuvani dresovi sada vrijede pravo bogatstvo, ali rijetko ko usuđuje da ih proda javno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi