Sa 26 godina prihvatio trenerski izazov u Prvoj ligi FBiH: Nije bilo straha, nisam se ni dvoumio!
Čamdžić u duelu protiv Čelika FOTO: FK Goražde

Čamdžić je rođeni Gračanlija, a stigao je kao pomoćnik, da bi zatim postao glavni trener

Sa 26 godina prihvatio trenerski izazov u Prvoj ligi FBiH: Nije bilo straha, nisam se ni dvoumio! · Intervju

Samir Mlaćo

Nakon dva vezana poraza na otvaranju drugog dijela sezone u Prvoj ligi FBiH, Aldin Džidić je odlučio da digne sidro sa klupe FK Goražde.

Džidić je krenuo u nove izazove, a u Goraždu je ostao njegov do tada njegov prvi pomoćnik Emir Čamdžić. Čamdžić je sa Džidićem radio i u Famosu, a kada je Džidić napuštao grad na Drini, čelnicima kluba jasno je kazao da trebaju pružiti šansu mladom treneru.

Oni su to i učinili, a Čamdžić je povjerenje opravdao sa dvije 'velike' pobjede. Prvo je Goražde slavilo na teškom gostovanju kod FK Gornji Rahić pred ispunjenim stadionom, da bi proteklog vikenda u Goraždu pao zenički Čelik. Bilo je 2:0 uz sjajnu igru Goražda, posebno u drugom poluvremenu.

Čamdžić je omiljen kod kolega, brojnih prijatelja, svi ga smatraju izuzetno perspektivnim trenerom koji je zaslužio šansu, te vjeruju da će napraviti ozbiljne stvari i biti nagrađen za sve što je do sada napravio, a nije to bilo nimalo lako kada je krenut iz rodne Gračanice put glavnog bh. grada. Priznaje da je dobio mali 'milion' čestitki, te da je mnogo sretan, ali da već razmišlja o novom protivniku. Hvali Aldina Džidića, ali i brojne druge kolege s kojima je radio.

Dvije pobjede su iza mladog trenera. Odmah smo krenuli na tu temu.

"Moram biti sretan, kako neću biti.... Imam osjećaj i da je Džidić ostao da bi to bilo isto, možda čak i bolje. Nekako se desilo to da izgubimo dvije utakmice na startu, ali eto... Džida je odlučio da ide, pa sam ja ostao u dogovoru sa njim i Upravom kluba. Došao sam kao pomoćnik njemu, a Uprava je možda vidjela da mogu iznijeti nastavak sezone.

Oglasi

Dogovorili smo se da to tako bude do kraja sezone, pa vidjet ćemo za dalje".

Džidić mu je pružio veliku podršku, te pokazao da ga cijeni i poštuje. Velike su to riječi temperamentnog Džidića, ali čovjeka za kojeg pravi prijatelji kažu da je spreman pomoći u svakom trenutku.

"Džida je odmah rekao i njima iz kluba da mene trebaju ostaviti i da ja mogu biti rješenje do kraja sezone. Ova ekipa ima kvalitet, a nedostaje nam širine u igračkom kadru. Tu je možda 12 igrača odličnih za ovu ligu. Napustili su nas Tatar, Handžić, Čalaković, pa je to malo problem kada trebamo mijenjati".

Kada je dobio ponudu da ostane nije se dvoumio, te je tako već na startu pokazao hrabrost.

"Nisam se dvoumio. Odlična prilika za mene, mlad sam i morao sam krenuti negdje taj svoj samostalni put. Dobra prilika da pokušam nešto samostalno, nije me bilo strah zbog dva poraza. Vidjelo se da ova ekipa može igrati ovu ligu, nije mi oko toga bio problem".

Oglasi

Nagrađen je sa dvije pobjede, a priznaje da je vjerovao u ekipu.

"Iskreno, vjerovao sam u ekipu. Svima sam rekao da mi možemo napraviiti dobre rezultate. Za Rahić mislim da niko nije vjerovao, ali mi jesmo, ja, pomoćnik Ćulov, te igrači. Mi smo imali gore i sreće, Rahić je dobra ekipa, pogotovo kući. Na kraju smo uspjeli osvojiti tri boda. Sada nam je dolazio Čelik, veliko ime, veliki klub... Odigrali smo dobro, posebno drugo poluvrijeme. Prvo smo bili loši i mi i oni, a drugo smo izašli sa više želje. Nenad je zabio odličan gol iz slobodnjaka, drugo je bio iz kontre preko Jamakovića i to je bilo to. Nije moglo bolje".

Već je imao prliku biti pored klupe protiv Čelika. Dva poraza, pa je čekao priliku za 'osvetu'. Dočekao je.

"Sa Famosom sam dva puta igrao protiv Čelika, izgubili smo oba puta. Tada sam bio pomoćnik Džidiću, pa eto sada sam ih dobio. Naravno da je vam bude drago kada dobijete jedno takvo ime. Dario Damjanović je trener, veliko ime u bh. nogometu, bio je reprezentativac naše zemlje."

Oglasi

Saradnju sa FK Goražde je dogovorio do kraja sezone.

"Tako je. Ostajem do kraja, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje".

Već razmišlja o Tomislavu, narednom protivniku.

"Idemo iz utakmice u utakmicu. Sada imamo problema oko sastava, bilo je povreda proitiv Čelika. Idemo svaku utakmicu da dobijemo, nije bitno gdje igramo. Mi ćemo se nadigravati, sa željom da svakog dobijemo, ima još 11 kola. Dosta je bodova u igri, mi želimo minimalno ostati na trećem mjestu. Ako mognemo i šta više bilo bi još bolje.

Što se tiče samog Tomislava, koliko vidim oni bolje igraju u gostima. Dole je super teren, može se igrati, nema ni puno publike. Nema pritiska ogromnog, kao npr. u Rahiću gdje su pune tribine i svi galame, navijaju, prave pritisak na nas, na sudiju... Mi idemo u Tomislavgrad rasterećeni, pa ćemo vidjeti".

Oglasi

Do Prve lige je išao stepenicu po stepenicu.

"Nekako sam imao postepen put. Bio sam trener u Kantonu, pa u Drugoj ligi, a sada je došla Prva liga FBiH. To je put kako treba, nije bilo preskakanja. Prva liga je ogromno skustvo, mogu dosta toga naučiti, pa i od starijih igrača koji par godina igraju ligu, a naravno i od pomoćnika Fahrudina Ćulova, koji se pita kao i ja, on je i stariji od mene.

Veliko iskustvo, dobro i za CV, te neka nova znanja".

Priznaje da je dobio veliki broj čestitki.

"Poslije Rahića telefon je zvonio cijeli dan, haos je bio. Nikome nisam ni govorio kada sam dogovorio novi angažman u Goraždu, niko gotovo nije ni znao to. Vi ste prvi objavili, tada je nastao pravi haos", dodao je uz osmijeh.

Imao svoje trenerske uzore. Prati rad Feđe Dudića, ali i trenere u Ligama petice.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

"Što se tiče bh. nogometa, odnosno bh. trenera, Feđa Dudić je prvo ime koje bi spomenuo. Lično ga ne znam, ali odličan je trener. Ima tu dosta trenera s kojima sam već radio. Prvi Aldin Džidić od kojeg sam dosta naučio, radimo već dvije i pol godine. Tu je bio Edim Hadžialagić, koji je pomoćnik u U-21 reprezentaciji, radili smo u Famosu. Moram spomenuti i Mirzu Šarića preko kojeg sam bukvalno i dobio prvi trenerski posao u Olimpiku, on je bio korodinator Omladinskog pogona. Sa njim sam prvim razgovarao o ovome, prvi mi je pružio šansu i to se pamti.

Kada su strani treneri pitanju, Pep Gvardiola je ime koje se ističe. On je po meni i najbolji trener svih vremena", završio je razgovor za SportSport rođeni Gračanlija Emir Čamdžić, trener o kojem se već mnogo priča, a sigurno će tako biti i u budućnosti.

Top Komentari

Baco
Jel Vas stid da ovako pišete.Pa pogledajte utakmicu eto bas zadnju pa da znas o čemu pisete.Ma strasninste novinari,vi ste nas i upropastili.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti