FK Sarajevo ima šansu da bude nositelj u drugom pretkolu: Moraju navijati za velikana iz Istanbula

Sa koeficijentom 7.000 ulaze u novu sezonu

FK Sarajevo ima šansu da bude nositelj u drugom pretkolu: Moraju navijati za velikana iz Istanbula

H. Zilić

Bh. klubove uskoro očekuju utakmice pretkola u evropskim takmičenjima. U prektolu Lige prvaka naše boje branit će Zrinjski, a u pretkolu Konferencijske lige to će biti Borac, Sarajevo i Željezničar. Borac kreće iz drugog, a sarajevski klubovi iz prvog pretkola trećeg po snazi evropskog klupskog takmičenja.

FK Sarajevo u evropsku sezonu ulazi sa koeficijentom 7.000 i sigurno će biti nositelj u prvom pretkolu Konferencijske lige.

Ako Bordo tim prođe prvo pretkolo ima velike šanse za bude nositelj i u drugom pretkolu, dakle otvara se dobar evropski put za tim sa Koševa.

Da bi Sarajevo bilo nositelj u drugom pretkolu do kraja ove sezone moraju se poklopiti pojedini rezultati iz evropskih liga.

Za početak da vidimo tabelu nositelja u drugom pretkolu. Sarajevo se tu nalazi na 37. poziciji, a 45 ekipa će imati status nositelja.

Ispred Sarajeva će sigurno završiti Fenerbahce, Dynamo Kyev, drugi predstavnik Ukrajine, osvajač nizozemskog play-offa za Evropu i viceprvak Bugarske, dakle automatski Sarajevo pada na 42. poziciju.

Oglasi

Za početak da eliminišemo dvije najteže prepreke. Austria Lustenau da kroz play-off ode u Evropu iz Austrije i da u finalu rumunjskog play offa Craiova 1948 savladala Cluj su pomalo nerealne opcije, pa ćemo uzeti u obzir da Sarajevo pada na 44. mjesto nositelja u drugom pretkolu.

Šta Sarajevo treba gledati?

Za Bordo tim je vrlo važno finale Kupa Turske u kojem se sastaju Fenerbahce i Basaksehir. Ako Basaksehir pobjedi ide u Evropu i Sarajevo spušta još jednu poziciju jer imaju bolji koeficijent od našeg predstavnika.

Međutim, ako Fenerbahce dođe do titule u Kupu u Evropu lansira četvrtopalsirani tim iz prvenstva, a to je Adana Demirspor koji ima slabiji koeficijent od Sarajeva.

Da pojasnimo, ako Fenerbahce osvoji Kup Turske, Sarajevo je sigurno nositelj u drugom pretkolu Konferencijske lige. U slučaju da Basaksehir osvoji Kup, Sarajevo onda prati dešavanja u Danskoj.

Stigle su dobre vijesti iz Danske jer su Nordsjaelland i Viborg izborili Evropu, imaju manji koeficijent Sarajeva, ali četvrti predstavnik Danske igra ulogu za Bordo tim.

Danci imaju play-off za Konferencijsku ligu, a igraju četvrtoplasirani tim iz Lige za prvaka to je Aarhus i prvoplasirani tim iz Lige za ostanak, to je trenutno Midtylland, a u posljednjem kolu do te pozicije može i Odense.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Najbolja opcija za Sarajevo bi bila da play-off za Konferencijsku ligu u Danskoj igraju Odense i Aarhus, dakle Midtyallnd ne smije u Evropu.

Da za kraj još jednom razjasnimo situaciju, Basaksehir i Midtyallnd, jedan od ta dva tima mora ostati bez Evrope kako bi Sarajevo imalo status nositelja u drugom pretkolu Konferencijske lige, naravno pod uslovom da se u Rumuniji i Austriji ne dese neka velika iznenađenja što ipak nije realno za očekivati.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nakopitam
Nas najveci i najtrofejniji klub u svemu prvi
3 0
pera
sarajevo treba izbaciti iz lige zbog namerno izgubljene utakmice protiv igmana. smesna vam bosanska liga sa smesnim rezultatima.
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi