Pogledajte kompletnu današnju press konferenciju FK Sarajevo

Pogledajte kompletnu današnju press konferenciju FK Sarajevo

E. Škorić

Fudbalski klub Sarajevo organizovao je danas press konferenciju na kojoj se pojavilo rukovodstvo tima.

Press konferencija je organizovana dan nakon nemilih scena i upada grupe navijača na trening prvog tima u Butmiru, gdje je došlo do fizičkog obračuna i zbog čega je nekolicina igrača odlučilo da napusti klub.

Novinarima i javnosti obratili su se predsjednik Upravnog odbora kluba Damir Kasum, zatim članovi Upravnog odbora Hajrudin Kapetanović i Elvir Lemeš, generalna direktorica Sabrina Buljubašić, kao i prvotimci Sarajeva Krste Velkoski, Amer Dupovac i Vladan Kovačević.

Prvi se prisutnima obratio Damir Kasum, predsjednik UO kluba.

"Prije svega moram da kažem da osuđujem jučerašnji incident. Mi smo taj dopis novinara primili nedavno i htjeli smo zbog svih ovih dešvanja da stvorimo mir oko igrača. Željeli smo da se posvetimo njima jer je bio kraj sezone. To je bila greška trebalo se odgovoriti."

"Poruka Nama je prilično jasna. Imali smo teži tranzicijski period od Tana do Nama. Od Tana bila je jasna hijerarhija kluba. Sabrina je bila odgovorna u tom periodu i Tan, da je želio, lako bi sa njom izašao na kraj. Što se tiče gospodina Nama desilo se to da nam se uvela neka demokratizacija koja nije bila sretna. Nekim ljudima koji danas hvala Bogu nisu u klubu su se dale prevelike ovlasti. Donoseile su se neke odluke koje nisu bile ispravne. Svi mi snosimo odgovornost. Ništa nismo uradili bez znanja gospodina Nama."

Oglasi

"Gospodin Nam ima našu ostavku kada god želi u bilo koje doba. Gospođica Buljubašić je ponudila ostavku prije 14 dana, a Nam je to odbio. Smatram da smo uspjeli reducirati da sa Namom komuniciramo samo ja i ona", rekao je Kasum i još dodao:

"FK Sarajevo ima najveći budžet od svih ekipa u Premijer ligi. Ako vodite tim i znate da vam idu dva najbolja igrača vi morate da imate alternativu. Desila nam se obrnuto. Mi smo bili dovedeni pred svršen čin i mislili smo da imamo tim koji može izvući sezonu sa titulom. Mi smo sa sportskim koordinatorom pričali i vidjeli smo da igra nije to to. Pitali smo šta se dešava i gdje je problem. Bilo nam je rečeno da je to do nekog raspoloženja igrača. Da nam je rečeno da Vinko Marinović nevalja mi bi sjeli sa svima i vidjeli u čemu je probklem. Nama je rečeno da je u pitanju atmosfera i da treba raditi na team buildingu. Emir Hadžić nije smijenjen preko noći. Nažalost nismo uspjeli i to je naša krivica".

Prisutnima se obratio i Hajrudin Kapetanović, član UO.

"Gospodin Nam ima našu ostavku na raspolaganju kada god poželi, u bilo koje doba dana i noći. Gospođica Buljubašić je ponudila ostavku prije 14 dana, ali je Nam to odbio. Smatram da smo uspjeli reducirati da sa Namom komuniciramo samo ja i ona. Što se mene lično ja sam član Upravnog odbora. Da vam odma kažem da ću svoj mandat ponuditi na skupštini kluba. Što se tiče moralne odgovornosti i to je to. Što se tiče plata ja sam u nekom ranijem periodu bio dio tima koji je našao plan, a koji je spasio ovaj klub. Moje lično mišljenje je da ovaj klub mora smanjiti troškove i smanjti ih. Ako ćemo osvajati titule, a biti u minusu svi će investitori otići iz kluba. Proizvodnja igrača mora biti fokus kluba. Ove godine smo preuzeli stadion Koševo, nakon toga dolazi prvi tim. Da bi bili profitabilni moramo srezati troškove i poredati prioritete."

Nastavio je u sličnom tonu.

Oglasi

"Vezano za izjavu bivšeg načelnika Ajnadžića želim mu se zahvaliti njemu i njegovom timu. Nakon donesene odluke da nam se da stadion trebalo se početi sa pregovorima oko detalja. U tom momentu ja nisam bio član UO. Tada sam vodio advokatsku kancelariju koja je bila u timu FKS u pregovorima sa Općinom Centar. Tu je bilo oko 15ak ljudi. Mi smo u više navrata insistirali da se krene sa tim pregovorima. Nismo željelli da budemo iskorišteni u svrsi predizborne kampanje. Razlog zbog čega nije potpisan ugovor je kratak rok. Zajednički predlog je bio da kasnije nastavimo sa pregovorima. Bitne stavke su semfaor koji se nalazi van prstena stadiona, a bitne su bile pozicije na ulazu stadiona kao i regulisanje parkinga. U isto vrijeme ja sam zamolio arhitekte i građevince da probaju napraviti neko trenutno stanje stadiona u kome se on nalazi. Dolazak do kategorije 4 je bio naš cilj budući da ni jedan stadion u BiH to nema. Od opštine smo tražili troškove održavanja stadiona. Tad ih nismo imali. U međuvremenu smo provjerili da stadion Koševo poslije 35-40 godina nije uknjižen u zemljišne knjige. Znači mi ne možemo dobiti nikakvu dozvolu od Opštine Centar.""Morate shvatiti da smo imali malo sastanaka. Požurivali smo da se to završi za vrijeme Ajnadžićevog mandata. Naša preporuka je bila da se takav predlog ne potpisuje i to smo predložili te je to tako ostalo. Nakon imenovanja nove administracije mi smo prešli svaku stavku ugovora. U njemu je općina preuzela korake da bi mi mogli raditi bilo kakve zahtjeve. Postoji podatak da je samo za vodu plaćano osam hiljada KM. Ja sam dobio info da je investitor obećao snositi dio rekonstrukcije. Da se razumijemo, mi sa ovim pregovorima nismo učestvovali direktono ni sa Ajnadžićem ni sa Mandićem. Mi ćemo se odma povući ako treba. Ovo je klub koji je u privatnom vlasništvu i taj čovjek o svemu odlučuje. Ako on ima povrenja u nas to je njegova odluka. Ako on kaže da smo osvojili titulu kako on nije zelio, opet ima pravo da nam da otkaz."

Dosta se priča o ugovoru oko stadiona i velikim troškovima, to je velika investicija. Da li je urađen neki elaborat prihoda stadiona i na koji će način stadion donijeti prihode. Na koji način će stadion generisati prihode koji će biti veći od investicija?

"Nemamo gotovo dokument u tome dijelu, ali radi se na tome. Nepobitna činjenica je da Sarajevao već nekoliko godina ne igra evropske utakmice na ovom stadionu i to se mora riješiti. Klub je pogriješio u izborima u Savezu. Prije godinu dana kad je bila proslava titule upoznao sam rukovodeće ljude u klubu da slijede izbori u Savezu. Nažalost klub je imao neke kandidate, ali ne vidim da je iko prosao bilo gdje. Situacija je koliko vidim slicna i za ostale klubove iz Sarajeva. Mislim da je to žalosno obzirom na posljednja dešvanja oko samog suđenja. Mi smo kao naseg predstavnika kontaktirali gospodina Čolpu koji je clan odbora i zamolili ga da nam pomogne oko neregularnosti suđenja. Tražili smo sastanak sa NFSBIH. Prije natpisa u medijima oko nedoumice ko bi bio sampion istog broja bodova tražili smo mišljenje pravnog komiteta koji je jedini relevantan. Do dan danas odgovor nismo dobili. Ideja koju smo pokrenuli sa Veležom i Mladosti ce ici i dalje i mislimo da je to jedino rješenje za budućnost bh. fudbala.", rekao je Kapetanović.

Gospodin Kasum je upitan o statusu Tine Svena Sušića i Aleksandra Pejovića koji su nedavno udaljeni iz ekipe.

"Taj dvojac je remetio treninge i odstranjeni su. Sušić trenutno ima individualne treninge, dok je gospodin Pejović odlučio da samovoljno napusti klub. Sa njim trenutno pregovaramo oko završetka ugovora pa ćemo vidjeti."

Oglasi

Direktorica Sabrina Buljubašić je istakla da u posljednje vrijeme nije postojao konsenzus o načinu upravljanja sa većinskim vlasnikom Nguyen Hoai Namom.


"Ne bih komentarisala druge klubove niti imam uvid u njihove finansije, osim onoga što imamo u javnosti. 2018. sam održala press konferenciju i to je bila jedna od mojih prvih press konferencija. Imali smo platne kategorije tada, imali smo kompletnu rekonstrukciju kluba 2016. godine i uveli smo kategorije. U jednom trenutku je Vincent Tan poslao samo milion eura, a bilo je planirano da pošalje tri miliona. Tada smo napravili i strategiju da akademci igraju u prvom timu. To je bio jasan plan Vincenta Tana, čak i po cijenu Tana. To je bila strategija, napravili smo i neke transfere i zaradili novac. Sa dolaskom novog investitora, promijenili smo strategiju. Nije se više bazirala na mladim igračima, možda smo doveli i igrače koji su bili preskupi. On je kupio klub za 12 miliona eura, i on je dobio time pravo da odlučuje i da bira strategiju. Ja se nisam uvijek slagala sa njim, ali mi imamo pravo samo da predložimo neke stvari, ne i da odlučujemo drugačije od onoga što on želi. Nikad se nije dešavalo da se igrači prodaju bez analize stručnog štaba i koordinatora za sportski segment. Ja ne mogu odlučivati o tome, jer to nije naša struka. To rade stručni ljudi. Mi odlučujemo o budžetu, investitor nam daje saglasnost za sve ono što se troši iznad potreba. Primjera radi, ako tražimo stotinu boca vode, i potom 101. bocu vode, morali smo tražiti odobrenje iz Vijetnama. Svaki šef odjela je morao da se uklapa u budžet koji je unaprijed dogovoren sa Vijetnamom. Ako ide prekoračenje budžeta, onda se za to mora dobiti odobrenje iz Vijetnama. Ja ne odlučujem o dovođenju igrača, ja uvijek kažem da postoje igrači koji nose dres i oni koji nose grb. Ovi momci koji sjede pored mene, mislim da oni nose grb", kazala je Buljubašić, dodatno pojasnivši:

"Moram se zahvaliti i gospodinu Tanu. Gospodin Nam je u junu preuzeo klub, a gospodin Tan je imao jasnu strategiju sa razvojem mladih igrača. Ako akademci neće igrati, ja ne želim biti u ovom klubu. Ja sam uložio sredstva da bih stvorio akademiju. Prelazak od gospodina Tana do gospodina Nama je donio drugačiju strategiju. Želio je dovođenje imena, kupovinu skupljih igrača. Smatrao da je to dobar put da možda ostvari i evropski rezultat. Izgubili smo akademiju, izgubili smo mladu djecu koja igraju u prvom timu. Podatak da u duploj kruni imamo toliko mladih igrača bio je predobar. U ugovor sa svakim trenerom ugrađena je ta klauzula, ali se nije ispoštovala. Te osobe koje su odgovorne za to trenutno nisu u klubu. Odgovorna sam ja i odgovoran je i investitor. Svaku odluku o zapošljavanju mora odobriti investitor. Ja sam možda htjela napraviti neke odluke i ranije, ali nisam mogla sama donijeti odluke".

"Gospodin Vincent Tan nije htio da imamo sportskog direktora tako da smo teško našli način da imenujemo sportskog koordinatora. Pogledajte naš budžet, mi imamo ogroman budžet. Sredstva nisu problem, možda je problem zimskog prelaznog roka što je teško naći igrača. Sportski koordinator nije odradio svoj posao do kraja. Nije napravio strategiju do kraja kako trebamo nastaviti dalje. FK Sarajevo ima najveći budžet u cijeloj ligi. Ako vama odlaze dva najbolja igrača, vi morate imati u kadru spremnu zamjenu. Desila se situacija da su nam otišla dva igrača, a da nisu bile spremne zamjene. Mi smo u januaru dovedeni pred svršen čin. Odluke se donose po određenoj hijerarhiji. Vidjeli smo da igre nisu dobre i pozvali smo sportskog koordinatora na razgovor. Pitali smo šta se dešava, u čemu je problem. Nije bilo sistemske analize problema. Rečeno je da je sve u atmosferi i da treba raditi team building. Emir Hadžić nije smijenjen preko noći, razgovarali smo nekoliko puta i pokušavali smo riješiti situaciju na kraju krajeva. Nažalost, nismo uspjeli", kazala je Buljubašić.

Kapiten Krste Velkoski je ispred igrača prokomentarisao sva dešavanja i upad navijača jučer na trening centar.

Oglasi

"Nije bilo ništa strašno. Kao što ste pročitali, imali smo razgovor sa određenom navijača, sve smo riješili i nije se išlo u neku krajnost. Dušan Hodžić je bio napadnut, ali svi su brzo reagovali i sve je za sekundu prestalo. Rečeno je šta se očekuje od nas, a što se igrača tiče, svi su na raspolaganju", istakao je Velkoski.

"Sjedimo tu, slušamo šta se sve dešava. Mi smo zaduženi samo za teren, atmosfera nije sjajna nakon izgubljene titule, ali imamo mogućnost da na neki način popravimo stvari. Sutra želimo izaći, odigrati najbolju utakmicu što možemo i osvojiti pehar. Svi mi želimo da plata bude redovna, svi koji radimo, ne samo u fudbalu, nego u svakom poslu. Susrećemo se sa nekakvim problemima, nije ovo prvi put. I kad smo osvojili duplu krunu, imali smo kašnjenje od 3-4 mjeseca. Kao što nam je rečeno, plate su došle. Sad ćemo isto dobiti plate, ali nećemo dobiti titulu. Mi igrači smo najodgovorniji, a zašto se sve ovo dešavalo, shvatit ćemo u budućnosti", istakao je kapiten Sarajeva.

Kasum je još jednom podcrtao da će se uprava povući čim Nguyen Hoai Nam istakne želju.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Mi ćemo se odmah povući ako Nam kaže da nemamo njegovo povjerenje, a mi ćemo ostavke ponuditi u junu na sjednici Skupštine. Ovo je privatni klub, ako gospodin Nam odluči da mi idemo iz kluba, mi idemo bez ikakvog pogovora", kazao je Kasum.

"Kupovina samih automobila je bila odluka bivšeg predsjednika Upravnog odbora Senada Jahića i investitora. Moj kompletan mandat je prijavljen Finansijskoj policiji, ali nije pronađeno ništa sporno. Automobila smo se riješili jer su velik trošak, a mogli su nam u budućnosti stvoriti problem sa Finansijskom policijom, jer nisu svi igrači odgovorno ispunjavali putne naloge. Mi nismo Rent a car agencija i to je bila jedna od zamjerki Finansijske policije na koju su nam ukazali", istakla je Buljubašić.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Lavillenie
Ako ovom Kinezu uprava ne salje mejlove kad Sarajevo igra i kako je igrao, Bog me ubio ako bi to on uopste i upratio sam, realno.
3 4
Lavillenie
@pjanke.sa Evo promjenio opet Sarbit na Vico profil malo da zabiberi hahaha jad mali. Ma pjanke ima vas ovdje rega a nacitao sam se svega zadnjih godinu dana zato sad sam docekao nasih 5 minuta da malo bockam
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi