Osvanule fotografije sa ratne utakmice između FK Sarajevo i UNPROFOR-a
Foto: Mark Milstein

Povratak u prošlost

Osvanule fotografije sa ratne utakmice između FK Sarajevo i UNPROFOR-a

Admin Čaušević

Sarajevo je tokom agresije na BiH bilo pod opsadom 1.425 dana što je najduža opsada jednog glavnog grada u modernoj historiji.

Iako su bili na marginama opstanka sportski kolektivi u bh. prijestolnici su pronašli način da funkcionišu i da ne padnu u zaborav.

Snalazili su se sportisti kako znaju i umiju. Nakon straže ili povratka s linija bavili bi se sportom koliko im to vrijeme i uslovi dozvole.

Tokom ratne 1994. godine na stadionu Koševo odigrana je i utakmica između FK Sarajevo i selekcije UNPROF-ra.

Bilo je to 20. marta, a nekoliko dana uoči 28. godišnjice tog susreta na internetu su se pojavile i fotografije sa meča.

Oglasi

Prema nekim informacijama na tribinama se bilo okupilo oko 15.000 gledatelja, a u gradu na Miljacki taj dan mnogi su iskoristili da izađu iz svojih domova i poslije dugo vremena pogledaju jedan meč uživo.

Za Sarajevo su tada igrali omladinci koji su mjesecima trenirali u dvoranama i ovaj susret im je bila neka vrsta nagrade za sav trud kojeg su uložili.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za Sarajevo su u prvom poluvremenu igrali: Hasanović, Džemidžić, Hodžić (Adžem), Vukas, Babajić, Dalipagić, Krasni, Gogalić, Ćenan, Kovačević, Uščuplić, da bi u nastavku igrali Tucaković, Zukić, Milavica, Burek, Durak, Šopović, Drakovac, Pita, Dodik i Janjetović. Treneri su bili Sead Jasenković i Nedeljko Gojković.

Bordo tim je taj meč dobio rezultatom 4:0. To je bila prva utakmica na Koševu poslije dvije godine.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Joka
Lijepa HZ HB, ova kao otarak pored ??
5 22
salt_city
Dobro su smjeli organizovat utakmicu,nedo bog da je zalutala granata..
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi