FK Sarajevo zaradio četiri miliona eura, ali ono najbolje bi tek moglo uslijediti

Nekoliko odličnih transfera Bordo kluba

FK Sarajevo zaradio četiri miliona eura, ali ono najbolje bi tek moglo uslijediti

Admin Čaušević

Posljednjih godina FK Sarajevo se digao iznad sivila te je uspješno realizovao niz uspješnih izlaznih transfera što je Bordo klubu donijelo višemilionsku zaradu, ali i otvorilo vrata za povećanje prihoda u narednom periodu.

Prodati igrača iz BiH nikad nije jednostavno, odnosno jeste, ali za siću. Ipak, FK Sarajevo polako, ali sigurno postaje izuzetak te ujedno i postavlja standarde za bh. fudbal.

Prije nekoliko dana Bordo klub je prodao Muhameda Šahinovića u Poljsku za oko pola miliona eura. To je samo jedan u nizu odličnih poslova koševskog premijerligaša.

Za period od 30 mjeseci Sarajevo je uspjedlo prodati devet svojih bivših omladinaca i pri tome zaraditi više od četiri miliona eura, ali sebi i osigurati daljnu zaradu od istih tih fudbalera.

Muhamed Šahinović
Muhamed Šahinović FK Sarajevo FK Sarajevo Pozicija: GK

Statistika

14 nastupa
14 kao starter
3 žutih kartona
0 crvenih kartona
0 asistencija
0 golova

Naime, prilikom svakog transfera predstavnici višestrukog prvaka BiH su nastojali da u ugovor bude uključen procenat od daljne prodaje. Taj procenat se obično kreće od 15 % do 20 %.

Oglasi

Najviše novca je svakako zarađeno prodajom Dala Varešanovića koji je prešao u Rizespor za 1.2 miliona eura. U Tursku su još prodati Andrej Đokanović (750.000) te Nihad Mujakić (500.000) koji su završili u Ankaragucu.

Selmir Pidro (St. Louis) i Halid Šabanović (Angers) su prodati za po 300.000 eura, dok je za istu cifru transferom u Rakow 2021. godine na neki način led probio Vladan Kovačević.

Kovačević je sjajan u Poljskoj, slijedi mu veliki transfer kojem se raduju i u Sarajevu pošto će dobiti čak procenat od 15% i već se nagađa da bi taj iznos mogao biti oko milion KM.

Buljubašić je naredni mogući kapitalac Bordo kluba

Belmin Dizdarević (Montpellier) i Numan Kurić (RWD Molenbeek) su prodati za najmanju cifru. Njihove igračke kartone Francuzi i Belgijanci su kupili za po 150.000 eura.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Inače, Bordo klub već sada ima nekoliko potencijalnih kapitalaca koji bi mogli donijeti zaradu u narednom periodu, svakako se najviše izdvaja talentovani veznjak Muhamed Buljubašić (19).

S poslovne strane navijači sigurno mogu biti zadovoljni, ali ono što ih najviše zanima su trofeji. Posljednji je stigao 2021. godine kada je osvojen Kup BiH.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

plemic
zrinjski je toliko zaradio, a ni jednoh nogometaša nije prodao.
3 9
Ham0
Kada si najveci klub u drzavi bez obzira iako je to zadnja rupa u Europi, ipak si u stanju praviti velike izlazne transfere. U svakom prelaznom roku Sarajevo zaradi vise nego svi BH klubovi zajedno
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi