Bivša 'šestorka' iz FK Sloboda nada se isplati dugovanja

Šta će biti na kraju?

Bivša 'šestorka' iz FK Sloboda nada se isplati dugovanja

Samir Mlaćo
Ni danas nije donesena odluka da li će FK Mladost Doboj Kakanj dobiti licencu za novu sezonu Premijer lige.

Odluka je trebala biti donesena danas, ali je prolongirana za ponedjeljak, a kraj sezone Premijer lige je u nedjelju. Zbog čega odluka nije donešena danas nikome nije jasno. 

Dobojlije su tako 'na ledu',  ali i FK Radnik koji se nada da bi mogao ostati u ligi. Takmičenje je napustio FK Olimpik.

FK Sloboda je dobio licencu, iako su Tuzlake tužila šestorici bivših nogometaša. Radi se o Irfanu Fejziću, Samiru Bekriću, Mehmedu Alispahiću, Sabitu Alispahiću, Ameru Bekiću i Almiru Bekiću.

Nedavno je postupak protiv Slobode dobio Tony Livančić, nekadašnji član kluba i bivši mladi reprezentativac naše zemlje.

Istom se nadaju i navedena šestorica, a njihov zastupnik je iznenađen odlukom Saveza koji je Tuzlacima dao licencu, a da slučaj navedenih nije riješen.

Oglasi

“Advokatska kancelarija Zelenović-Marković u svojstvu zastupnika bivših fudbalera FK „Sloboda“ Tuzla (Amer Bekić i ostali), dostavila je Zahtjev N/FS BiH kojim traži da shodno pravilnoj primjeni Pravilnika o licenciranju klubova za učešće u takmičenju Premijer lige BiH rukovodilac Administracije provede potrebne procedure, utvrdi apsolutno nesporno, opisano činjenično stanje te shodno članu 22. stav b. istog Pravilnika, uloži žalbu Drugostepenoj komisiji za licenciranje.

Predmetni zahtjev obrazlažu činjenicom da su pritužbe već podnošene Administraciji za licenciranje klubova N/FS BiH a razlog je neisplaćivanje dogovorenih i potpisanih obaveza od strane FK „Sloboda“ Tuzla prema igračima koje zastupaju.

Takođe, u Zahtjevu navode i da prema izvještajima dostavljenim članovima Prvostepene komisije za licenciranje, Administracija je propustila da na bazi utvrđivanja tačnog stanja i provjere navoda zbog člana 148. stav(5) tačka (b), a u skladu sa članom 137. stav (3) tačka c) - Transakcije povezanih strana, izvrši detaljnu provjeru putem člana 54. (Ključni proces), tačka 11. korak B.

U ovakvim slučajevima (F. 04) ispitivanje dugovanja prema uposlenim i njegovog osnova ispituje se unazad više godina (shodno ugovorima), a ne samo na godinu završnog izvještaja (2020).

Pitaju se i da li su uzete izjave od čelnika FK „Sloboda“ Tuzla na okolnosti da su Ugovore o djelu kao i Ugovore o radu potpisivali uposlenici Kluba te da su te iste Ugovore ovjeravali pečatom kluba i sve uz saglasnost najvišeg organa Skupštine FK „Sloboda“ Tuzla?

Oglasi

Izvještaj rukovodioca licenciranja morao je sadržavati ove informacije i precizno obrazloženje, zaključke za postojanje/nepostojanje obaveze“, stoji u saopštenju zastupnika nogometaša te se dodaje.

 “U izvještajima poslanim članovima Prvostepene komisije za licenciranje nema te informacije o prigovorima igrača, što je nedopustivo posebno što su više nego kvalitetno obrađene pritužbe u predmetima FK „Mladost“ Doboj Kakanj, FK „Olimpik“ Sarajevo...

Razlog više za osporavanje ''argumenata'' kojim Klub treba da dobije licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH za sezonu 2021/2022 leži u činjenici da je u prošlogodišnjem sistemu licenciranja na osnovu pritužbe zastupnika jednog fudbalera a po osnovu Ugovora koje je taj isti fudbaler potpisao sa Klubom i sa Omladinskim pogonom FK „Sloboda 1919“ Tuzla, sklopljen Sporazum o izmirenju finansijskih potraživanja između Kluba i fudbalera i koji je u naknadnom periodu u potpunosti realizovan.

Što je klub zaključivao Sporazum kad se radi o obavezi trećeg lica???

Osim svih naprijed navedenih razloga, posebno indikativno je:

U maju 2018. godine, Advokatska kancelarija koja je zastupala Ivana Fatića poslala je obavijest Administraciji za licenciranje... Prema dostupnim informacijama, sredstva za ovu svrhu su iz budžeta, transfer za sport namjenjenim FK „Sloboda“ Tuzla prosljeđeni na transakcijski račun Omladinske škole. S tog istog računa izvršena je uplata dugujućih sredstava Fatiću a po pravosnažnoj FIFA odluci. Praktično, time je zatvoren krug i pokazana potpuna povezanost društava što je Administracija trebala konstatovati i u maju 2018. godine i tražiti odgovarajući izvještaj.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Takođe, prema dostupnim informacijama jedno od obrazloženja FK „Sloboda“ Tuzla je i Odluka o stavljanju van snage svih Ugovora sa Omladinskim pogonom što je bez uticaja na predmetna pitanja, jer se radi o dvostranim ili višestranin pravnim poslovima, pa jednostrani akt jedne od ugovornih strana je bez uticaja na nastale obaveze, jer to nije jedan od načina “gašenja” obaveze...isplata duga, odricanje od potraživanja, preuzimanje duga od strane trećeg lica uz saglasnost dužnika, zastara potraživanja“.

FK Sloboda je već ranije osigurao opstanak u Premijer ligi, a  čelnici kluba smatraju da je pravda na njihovoj strani pa se nisu oglašavali po ovom pitanju.

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ajax11
Poslje ove sezone kada krenu potrzivanje u Zelji…auuuu majko mila
11 2
Haroldinjo
Ovi bekici djeca slobode kako vas nije stid
1 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti