Na Tušnju ponovo nemirni valovi: Sedmo mjesto, realnost ili neuspjeh?
Detalj sa meča Kupa između Slobode i Sarajeva

Žižović spasio ekipu prošle sezone, Sloboda zatim držala vrh, a sada odlazi?

Na Tušnju ponovo nemirni valovi: Sedmo mjesto, realnost ili neuspjeh?

S. Mlaćo
Sloboda je poražena u Širokom Brijegu (0:1) u ponedjeljak, Tuzlaci su na reprezentativnu pauzu otišli sa sedmog mjesta.

Da li je to realno stanje ekipe koju sa klupe još uvijek predvodi Mladen Žižović, sigurno se može diskutovati.

No, krenimo redom.

Žižović je Slobodu preuzeo u martu prošle godine u više nego teškoj situaciji.

Gradimir Crnogorac je nanizao četiri poraza i Tuzlaci su doveli pod znak pitanja premijerligaški status. Brojna trenerska imena svjesno su izbjegla tada Tušanj smatrajući da se klub teško može spasiti. Žižović se nije libio izazova, svjestan da preuzima više nego 'vruć krompir'.

Klub je tada bio u veoma teškoj situaciji, gotovo išao ka provaliji, više od 30 nogometaša tada je bilo 'u kadru' bez ikakvog reda, a brzo je lista smanjena na trenutnih 17 uz juniore koji su dobili u narednom pravu priliku.

Oglasi

 Tuzlaci su tada osvojili brojne simpatije, iako je bilo brojnih opstrukcija, što nije tajna, posebno onih kojih nije bilo u više nego širokom rosteru, njihovih menadžera, brojnih “prijatelja“ kluba, itd...

"Utakmica je bila fer i korektna. Drago mi je da je Sloboda došla da odigra ovako, nakon Koševa i Širokog i danas su dobro odigrali, to je pobjeda bh. fudbala“, kazao je nakon meča u Mostaru 23.05.2021. između Veleža i Slobode šef struke Mostaraca Feđa Dudić.

Žižović je brzo nagrađen novim ugovor, što je i bila velika želja čelnika kluba, navijača i svih kojima su crveno crni u srcu. Pod Žižovićem vodstvom Sloboda je tada upisala četiri pobjede uz tri remija i tri poraza, te imala niz od pet mečeva bez poraza i više nego ekspresno osigurala opstanak u ligi, te na miru počela sa pravljenjem planova za novu sezonu.

Mladen Žižović zadovoljan što je Sloboda izvukla Sarajevo

Stigla je i nova sezona. Najavljivana su velika i zvučna pojačanja, no nije se to desilo. Ipak, nakon pet kola Sloboda je mimo svih očekivanja i njenih pristalica bila hit sezone, a Žižović je ponovo 'pokupio' brojne simpatije.

Oglasi

U pet odigranih utakmica Tuzlaci su osvojili 13 bodova, počela je i lagana euforija u Tuzli, koje ranije nije bilo. Sloboda je dugi niz godina bila u podređenom položaju u Premijer ligi. Bilo je i velikih padova, kao npr. put u Prvu ligu FBiH.

Nastavila je Sloboda sa dobrim igrama, Žižović je jasno početkom zimskih priprema kazao.

“Želimo gornji dio tabele, jer se Sloboda prethodne dvije sezone grčevito borila za opstanak. Sada smo i u četvrfinalu Kupa. Tvrd orah smo svima, a ako nam se ukaže prilika za nešto više, nećemo je propustiti. Prve dvije pozicije su već rezervisane, a ostaju ove dvije. Mi smo malo u zaostatku“, dizao je ekipu 41-godišnji stručnjak iako svjestan da je sa svojim pomoćnicima već do tada napravio 'malo čudo'.

Odlazak kapitena Amara Beganovića u zimskoj pauzi u Muru bio je žestok udarac za Tuzlake. Već tada je bilo jasno da ambicije 'nestaju', jer ko će pustiti kapitena gotovo besplatno (10.000 eura) u situaciji kada ima kakve takve šanse da se dokopa plasmana u Evropu. Izostala se i prava pojačanja, novca očigledno nije bilo, a stigao je npr. napadač Nedim Hadžić, nekada velika nada bh. nogometa. Spominjao se i Marko Obradović, no nije došao na Tušanj sjajni napadač.

Oglasi

Sloboda je u Kupu izbacila ove sezone nevjerovatni Zrinjski, a nedavno se dvomečom sa Sarajevom oprostila od ovog takmičenja. U prvenstvu je stigla na sedmu poziciju.

U posljednjih pet utakmica Tuzlaci su upisali četiri poraza i jedan remi. Igre nisu na nivou, očigledno je da se ekipa potrošila, ali postavlja se pitanje da li je s obzirom na cijelu situaciju sedmo mjesto realnost ili možda neuspjeh. Reći ćemo da je mnogo bliže ovo prvo, jer je ako gledamo na raniji period napravljeno je dosta pomaka, u rezultatskom smislu, ali i promociji mladih igrača, jer Sloboda je oduvijek imala kvalitetnu vlastitu školu. Amibicije su nakon sjajnog starta u sezonu očigledno svima porasle, a to često dovodi i do nerealnih očekivanja.

Nije nikakva tajna da nogometašima Slobode primanja kasne par mjeseci, što nam je i potvrđeno u neslužbenim razgovorima. Pojedincima kasne i rate iz ranijeg perioda, Sloboda bi u probleme mogla zapasti tek na ljetnoj pauzi, kada će mnogi potražiti svoja zasluženo zarađenja primanja. Teško je očekivati onaj pozitivni 'žar' kod nogometaša koji su svjesnih velikih dugovanja, a uoči sezona su dovedena pojačanja u skladu sa finansijskim mogućnostima. Mnogi će reći da su to tek nova imena, više nego pojačanja.

Sloboda je od početka sezone u sigurnoj zoni, za razliku od ranijih sezona kada se ekipa hronično borila za opstanak, a pozitivna je stvar da ova sezona nije donijele turbulencije, uz promociju mladih igrača kao što su Osmić, Mehmedović, Kurtalić, novi kapiten je Saša Maksimović...

Ipak, nezadovoljstvo je sada itekako prisutno, brojni problemi su isplivali na vodu, a Žižović će vjerovatno uskoro dići sidro. Nezvanično se špekuliše da će na klupu sadašnji trener juniora Tuzlaka Amir Spahić, jer je veliko pitanje da li bi i mnogo poznatija trenerska imena u BiH i regionu mogla do kraja sezone napraviti nešto više sa trenutnom ekipom i stanjem koje vlada u klubu i oko kluba.

Bilo kako bilo na Tušnju će morati sistemski krenuti u riješavanje problema. Ekipa će morati se 'probuditi' kako ne bi došla u opasnu sezonu u završnici prvenstva, a čelnici kluba jasno odrediti kakve su ambicije za narednu sezone, odnosno put kojim će se ići.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sloboda je ipak velikan bh. nogomet sa armijom navijača koja moramo to priznati zaobilaze Tušanj. Govori to i više nego skromna posjeta, ali i užasni teren Tušnja koji je sigurno velika prepreka nogometašima Slobode, ali i njihovim rivalima u svakom meču.

Crveno crni nakon reprezentativne pauze gostuju fenjerašu Radniku iz Bijeljine. Na eventualni poraz ne smiju ni pomisliti...

Zaprati FK Sloboda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sloboda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Brazuka
Realnost. Klub je na niskim granama. Pogledajte teren. Pogledajte predsjednika najveća titula sin od tog i tog. Pa igrači po kafama pricaju o velikim dugovanjima, svima je preko glave. Bojim se sudbine Čelika.
9 2
user1604155860
Jedino Tuzla Siti i Zrinjski imaju redovna primanja ostslo je sve jad i bijeda,mozda i Sarajevo spada u ovu grupu dolaskom Mirvica.
7 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi