Tajkun i vlast doveli FK Vardar do izdisaja, zatim su na scenu stupili navijači i izveli malo čudo

Makedonski velikan se vraća na puteve stare slave

Tajkun i vlast doveli FK Vardar do izdisaja, zatim su na scenu stupili navijači i izveli malo čudo

Admin Čaušević

FK Vardar je jedan od najpoznatijih klubova u regionu. Simbol makedonskog fudbala proteklih godina je prolazio kroz jako težak period i prijetilo mu je gašenje. Spasili su ga navijači i sada ga vraćaju na staze stare slave.

Vardar je bio prvak Jugoslavije u sada već čuvenoj sezoni 1986/1987 koju je obilježila namještaljka nekoliko utakmica u posljednjem kolima, velikan iz Skoplja je također uspio osvojiti i Kup Maršala Tita 1960. godine.

Nakon ostamostaljenje Sjeverne Makedonije osvojeno je čak 11 titula, dok je historija ispisana u sezoni 2017/2018 plasmanom u grupnu fazu Europa lige. 

Umjesto iskoraka počelo je propadanje, a prije tri godine je ovaj klub ispao u drugu ligu. Ipak, sada se stvari okreću. Stigao je ogroman novac te slijedi povratak na puteve stare slave.

Povodom najave novih i boljih dana razgovarali smo sa Ognenom Dojcinovskim, makedonskim novinarom koji nam je detalje ispričao kako je Vardar stigao do ponora te kako se sada diže ka vrhu.

"Legendarni Dino Merlin, ubedljivo najbolji pjevač Ex-Yu prostora i njegov hit 'Danas sam ok' kao i cijeli tekst navedene pojesme oslikava trenutno stanje najtrofejnijeg fudbalskog kolektiva u Makedonija, FK Vardar, kao i njegove navijače.

Oglasi

Komiti se danas osjećaju bolje. Danas im sunce sja jer je njiihov voljeni klub dobio milionskog sponzora koji će od Vardara napraviti ono što je nekad bio.

Jedanaest puta šampion Makedonije i jedini makedonski klub koji je ikada odigrao grupnu fazu bilo kojeg evropskog fudblaskog takmičenja.

To je bilo u vrijeme Sergeja Samsonenka, ruskog milionera koji je bio vlasnik Vardara i koji je bio glavni i u rukometnom klubu Varda. Bilo je titula, Evrope, svega i svačega, ali kratko je to trajalo.

Samsonenko je otišao (sam je rekao iz političkih razloga), a Vardaru su ostali milionski dugovi. Druga liga, kolaps, i suze u očima svima onima sa cvrveno - crnim srcima.

Očajan potez gradskih vlasti da poprave stvar (Grad Skopje je osnivač Vardara, pa su mu vraćene dionice) stvari su učinile još lošijim. Vardar je dobio novog sponzora, totalni anonimus koji je samo napravio još više dugova, Vardar je izbačen iz svog stadiona jer nije mogao da ga plaća.

Oglasi

Tada su jedini uz klub ostali navijači Komiti i oni su preuzeli stvar. Koliko to loše zvučalo kad navijači rukovode klubom, ali su oni bili jedini koji su 'imali mu*a' da stanu uz zid kad se Vardaru spremala gotovo pa sahrana.

Prodavali su karte, prodavali dresove, majice, pivo ispred stadiona, sve kako bi skupili pare. U klubu su ostali nekoliko iskusnih igrač kojima nije bilo do para u tom trenutku, vardarova djeca i trener Gorazd Mihailov koji je preuzeo stvar kad je bilo najteže.

Vardar je dogurao do baraž utakmice, obezbijedio opstanak, a to je bio okidač da stvari krenu nabolje. Sada dolazi i sponzor koji sa sobom donosi milone.

Komiti vishe neće pjevati 'Sve je laž' jer su ih godinama varali daće biti bolje, jer će sada stvarno biti bolje.

Vardarovi navijači od sad će da pjevaju 'Moj je život Švicarska' јеr će Vardar opet da bude onaj stari koga smo svi voljeli i koga smo svi zeljeli", naveo je Dojcinovski.

Top Komentari

DDG
Ovo nije normalno koliko Čauš lupeta. Vardar nikada nije bio prvak u SFRJ. Jesu jednom završili prvi ali su onda vratili oduzete bodove mnogim timovima i titula im oduzeta. Drugo, je li Čauš muzicki stručnjak pa proglasi Dinu Merlina najboljim pjevačem regije
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi