FK Velež: Odličan rad čelnika kluba, pogodak s Klafurićem za novi izlazak u Evropu

Velež je završio na 3. mjestu

FK Velež: Odličan rad čelnika kluba, pogodak s Klafurićem za novi izlazak u Evropu

Kenan Lizde

Nakon Borca i Zrinjskog, u analizi učinka članova elitnog ranga bh. fudbala kao trećeplasirani na red je došao i FK Velež. Ovako visok plasman na tablici djeluje pomalo iznenađujuće, ali samo za površne pratitelje bh. fudbalskih prilika. Klub je stabilan već duži niz godina, organizacijski je prilično dobro posložen, pa se sve to pomalo odražava i na same partije na terenu. 

Ove godine je pun pogodak za klub bilo dovođenje Deana Klafurića, trenera sa bogatim CV-jem, koji je svoje ime i reputaciju sticao u puno boljim klubovima i ligama od ove naše. Vrlo brzo je Klafurić uspostavio svoj način rada, te se već nakon mjesec-dva osjetio prepoznatljiv trenerski rukopis.

Ekipa je izgledala za naše uslove energetski izvanredno, a nazirali su se i automatizmi u igri. Na polusezoni je bilo očekivano da Velež dovede par pojačanja i takav možda "napadne" i sami vrh tablice.

Uslijed financijskog opterećenja uzrokovanog infrastrukturnim projektima, neka zvučnija pojačanja su izostala, te je klub nastavio borbu za Europu sa postojećim kadrom.

Proljetni dio je Velež igrao po principu "toplo-hladno", osjećao se nedostatak širine igračkog kadra, mada se u dosta utakmica vidjelo kako se radi o uigranoj i vrlo dobro vođenoj ekipi. Dojma smo da je iz postojećeg kadra Klafurić izvukao maksimum, te ekipu koja je realno 5-6 po kvaliteti u Wwin ligi, uspio dovesti u situaciju da prilično suvereno izbori europska takmičenja. Nesumnjivo, u ljetnom prelaznom roku Velež će morati posegnuti za kvalitetnijim pojačanjima, naravno ako želi da bude konkurentan u Euro nastupima, te u borbi za vrh tablice kao što uprava kluba i najavljuje.

Što se tiče protekle sezone, postojeći igrački kadar je uz dobar i predan rad uspio da izbori Europu, a dojma smo da je par igrača na svojim leđima podnijelo glavninu tereta.

Oglasi

Prije svega, tu mislimo na užu odbranu, golmana Hadžikića i stopera Hrkaća, te bočne igrače Oreča i Šturma. Oba beka Veleža su iskazivali odličnu obostranu tranziciju, pa su često bili u ulozi asistenata. Vezni red Veleža nije imao potrebnu kvalitetnu širinu, pa je dosta toga zavisilo od raspoloženja Pršeša i Vehabovića, koje možemo smatrati među najzaslužnijim ove sezone.

Što se tiče navalnih igrača, najviše je ubjedljivo pokazivao Guliashvili, koji je često izostajao zbog sitnih povreda, te Nermin Haskić koji nije uspio cijelu sezonu zadržati visok nivo iz prvog dijela. Navijači Veleža još mogu biti zadovoljni pojedinim partijama Suljića, te pred kraj sezone i Mihaela Mlinarića, koji je pokazao da se radi o jako dobrom fudbaleru.

Najbolji strijelci Veležu u ovoj sezoni su bili: Haskić sa 12, te Mlinarić i Guliashvili sa po 8 golova. Najviše nastupa su imali Hadžikić i Šturm po 32, Haskić i Vehabović po 31 nastup u Wwin Premijer Ligi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada sve sumiramo, ovo je bila druga bodovno najuspješnija sezona Veleža u elitnom rangu bh. fudbala, ali dojam je da je ostvarena na krilima pragmatičnosti i viziji igre njihovog trenera Klafurića te sjajno uređenim odnosima u samom klubu, odnosno odličnim radom čelnih ljudi Veleža.

Bilo bi nekorektno ne pohvaliti rad Uprave Veleža na čelu sa Senadom Keveljom. Klub definitivno raste iz godine u godinu, te ovakvim načinom rada, možemo ih u samom vrhu očekivati i u narednom periodu. Pored južne tribine na stadionu, Velež je uspio napraviti kvalitetan pomoćni teren, što pokazuje dobar zalog za budućnost.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi