HŠK Zrinjski: Grupna faza u Evropi, osvojen Kup i drugo mjesto za još jednu odličnu sezonu

Plemići su zasluženo u samom vrhu bh. fudbala

HŠK Zrinjski: Grupna faza u Evropi, osvojen Kup i drugo mjesto za još jednu odličnu sezonu

Kenan Lizde

Analizu ovogodišnjih učesnika Wwin Premijer Lige nastavljamo sa drugoplasiranom ekipom prvenstva i osvajačem Kupa Bosne i Hercegovine HŠK Zrinjski.

Ova sezona je za Zrinjski protekla vrlo uspješno, poslije prošlogodišnje dvostruke krune napravljen je europski iskorak, pa kada čelni ljudi kluba sve sumiraju mogu biti itekako zadovoljni.

Osvojen je trofej Kupa, u prvenstvu su do samog kraja pratili Borac, te su se direktno plasirali u drugo pretkolo Konferencijske Lige gdje su postavljeni kao nositelj na osnovu rejtinga koji su stekli prethodnih godina.

Sezona je za Zrinjski počela sa dobrim europskim nastupima, bili smo svjedoci kako je po prvi put jedan bh. predstavnik izborio učešće u grupnoj fazi nekog Euro takmičenja. Igrajući uporedo na tri fronta, Zrinjski je u tom dijelu sezone "napunio" svoj raspored, pa je ritam od dvije utakmice sedmično crpio igrački kadar i osjećali su se problemi u regeneraciji igrača.

Posljedica takvog rasporeda polako je počela uzimati danak u rezultatskom smislu, pa su se u prvenstvu počeli dešavati neočekivani "kiksevi". Iako je sezonu prije ostvario prvu dvostruku krunu u istoriji kluba, te ostvario uspjeh u Europi, prvi je ceh platio trener Krunoslav Rendulić.

Presudio mu je umor igrača koji je eskalirao porazom u gradskom derbiju, pa se Uprava nakon prelaznog rješenja u vidu Maria Ivankovića, okrenula traženju konkretnog rješenja. Pronašli su ga u Željku Petroviću, iskusnom crnogorskom stručnjaku koji je imao zavidnu karijeru, ali većinom kao pomoćnik velikim trenerskim imenima.

Oglasi

Nije to baš u startu izgledalo dobro. Očekivano, rekli bismo,  se Zrinjski "patio" bez prave igre, a posljedično tome izostajali su i rezultati, koji u tim trenucima nisu bili u skladu sa klupskom ambicijom. Malo pomalo, ipak je Petrović uspijevao "regrutovati" ekipu po svojim trenerskim postulatima, pa je u samom finišu sezone to izgledalo prilično dobro.

Kako se sezona bližila samom kraju, Zrinjski je izgledao sve bolje. Igrači i Petrović su "kliknuli", očito su prihvatili njegove metode rada, pa su Plemići dosta više pokazivali od svojih konkurenata i pretendenata za sami vrh. Na kraju, to sve nije bilo dovoljno da se ponovi prošlogodišnji uspjeh, ali neki od glavnih ciljeva su ipak ostvareni.

Kada uporedimo igre Zrinjskog ove i prošle sezone, primjetno je nekoliko vrlo bitnih stvari. Kostur ekipe je zadržan, osvježen je sa par novih imena, ali dojma smo da ne postoji ona "lakoća" pobjeđivanja i mentalitet koji je krasio ovu grupu igrača. Uzrok možemo tražiti u različitim stilovima igre, ali i u tome da je standardna ekipa starija godinu dana, te da se nije vidjela onakva ambicija i "glad" koja je bila zaštitni znak proteklih sezona.

Kada pogledamo sami roster ekipe, realan dojam je da ovakvoj ekipi treba određeni "remont" i osvježenje. Jakovljević, Barišić, Ćorluka, Tičinović..., su dugogodišnji lideri ekipe, momci koji su bili itekako važni dijelovi klupske istorije, ali upitno je koliko će se njihovi i planovi kluba poklopiti u budućnosti.

Fudbaleri Zrinjskog proslavljaju pogodak u duelu sa Veležom

Na svakoj poziciji u ekipi, Zrinjski ima pojedince koji su među najboljim igračima lige, te je vrlo bitan način njihovog vođenja i tempiranja forme. Pozicija šefa struke ne bi trebala biti upitna, pogotovo nakon osvajanja Kupa te niza od jedanaest uzastopnih prvenstvenih pobjeda i biće zanimljivo pratiti na koji način će u klubu odraditi nadolazeći prelazni rok.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sigurno nas po tom pitanju očekuje jako uzbudljivo ljeto, jer Zrinjski finansijski jako dobro stoji i imaju izražene ambicije za sami vrh, pa je za očekivati da ćemo Pod Bijelim Brijegom vidjeti i pokojeg "kapitalca". Vodeći čovjek kluba za sportski segment Danko Šulenta se pokazao kao čovjek izražene ambicije, te sumnjamo kako je u potpunosti zadovoljan prethodnom sezonom. To bi mogla biti najava jednog, u vidu pojačanja, "vrelog" mostarskom ljeta.

Nijedan igrač Zrinjskog nije odigrao sve prvenstvene utakmice. Sa po 30 mečeva najstandardniji su bili Josip Ćorluka, Marko Marić i Tarik Ramić. Nemanja Bilibija je sa 24 pogodaka bio najefikasniji igrač prvenstva pa samim tim i Plemića, dok je Mario Ćuže postigao 12 pogodaka i najefikasniji je krilni napadač u ligi.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Koga briga za ove
1 9
prvak1905
GRANDE ZRINJSKI
8 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi