"Nepremostive rijeke" su iza leđa, rekord bh. fudbala je ispisan, čeka se šlag na tortu

Velež i Feđa Dudić napravili velike stvari

"Nepremostive rijeke" su iza leđa, rekord bh. fudbala je ispisan, čeka se šlag na tortu · Riječ, dvije...

Admin Čaušević

"Volio nas neko ili ne volio, mora se cijeniti ono što radimo. Prije dvije i po godine nije nas bilo ni na mapi. Veliku stvar smo napravili", rečenica je Feđe Dudića koja govori mnogo toga.

Iako ima 39 godina Dudić je trenutno najdugovječniji trener u Premijer ligi BiH. Na klupi Veleža je od augusta 2019. godine i od tada do danas je Rođene lansirao u vrh bh. fudbala.

Aktuelna generacija Veleža je od dolaska Dudića na klupu razbila mnoge mitove i srušila mnoge negativne tradicije. Ostao je još šlag na tortu.

Poslije 33 godine čekanja mostarski Crveni su u prilici da se bore za trofej. Velež će 19. maja igrati finale Kupa nakon što je mnogo lakše od očekivanog u polufinalu izbacio Tuzla City sa 5:0.

Aktuelna ekipa zbog svega urađenog već sada se može smatrati zlatnom generacijom Veleža, sigurno najboljom u periodu poslije agresije na BiH.

Ekipa koju predvodi Dudić je da ostvarila pobjede i preskočila do sada "nepremostive rijeke" kao što su bili stadioni Grbavica i Koševo gdje su na gostovanjima savladani Željezničar i Sarajevo.

Oglasi

Bile su to prve pobjede za Mostarce na tim stadionima u poslijeratnom periodu.

Najveći uspjeh je svakako izlazak na euroscenu poslije tri decenije. Rođeni su igrali u Konferencijskoj ligi i spasili su čast bh. fudbala doguravši do 3. pretkola. Između ostalih izbacili su i favorizovani AEK.

Prije tri godine u ovom periodu Velež se borio za ulazak u Premijer ligu, a sada je na domak osvajanja prvog trofeja od nezavisnosti BiH što najbolje govori kakav iskorak je napravljen.

Istina, bilo je tu i kriznog perioda. U jednom trenutku Dudić je i podnio ostavku. Bilo je to u oktobru prošle godine poslije domaćeg poraza od Radnika. Međutim, vrijeme je pokazao da je njegov ostanak donio mnogo toga dobrog.

Inače, već sada se može reći da će Velež kada bude okončana sezona postati rekorder bh. fudbala po broju odigranih utakmica u jednoj sezoni.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Nakon osiguranog plasmana u finale Kupa, računajući utakmice tog takmičenja (7), zatim Premijer lige (33) i kvalifiakcija za Konfernecijsku ligu (6) Rođeni će odigrati ukupno 46 takmičarskih susreta što je do sada nezabilježeno u bh. fudbalu.

Kruna odličnog rada i velika nagrada kako za Dudića i igrače tako i za Upravu bi bilo osvajanje Kupa. Utakmica će se igrati 19. maja na Bilinom polju. Jedno je sigurno, invazija navijača Crvenih na Zenicu se već sprema. 12. igrač izdati neće, ostalo je do onih na terenu...

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Catanzaro
Najkarizmatičniji klub u BiH. Ima nešto u njemu ne možeš ga mrziti. Sretno mostarci do pehara
25 4
MostarskiRodeni81
Časovi ljubavi na Bilinom Polju. Idemo zadat lekciju svim navijačima i simpatizerima u BiH. Ajmo Rođeni, ajmo Red Army !!! FORZA VELEŽ !
20 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi