FK Željezničar 2012 ili FK Sarajevo 2019?

Jedini osvojili duple krune

FK Željezničar 2012 ili FK Sarajevo 2019?

A. Čaušević

Otkako se igra zajednička Premijer liga BiH samo su dva kluba uspjela osvojiti duplu krunu, Željezničar 2012. te Sarajevo 2019. godine. 

Čast da na kraju sezone podignu oba trofeja podignu u zrak pripala je klubovima koji s punim pravom nose epitet "najvećih" u bh. fudbalu.

O tome koja ekipa je imala kvalitetniji igrački kadar se da raspravljati, te je nezahvalno prognozirati ko bi pobijedio u eventualnom međusobnom duelu jer oba tima bi imala svoje prednosti, ali i mane.

Trofeje na Grbavicu, odnosno na Koševu su donijeli treneri koji se možda najbolje poistovjećuju s klupskim filozofijama te su najuspješniji u historiji oba kluba. Plave je s klupe predvodio Amar Osim, a Bordo momke Husref Musemić.

Osim je te sezone najčešće igrao u sastavu: Adnan Gušo - Josip Kvesić, Benjamin Čolić, Velibor Vasilić, Jadranko Bogičević - Nermin Jamak, Muamer Svraka, Patrick Nyema - Vernes Selimović, Zajko Zeba - Eldin Adilović. Vrijedni spomena su i Mirsad Bešlija, Samir Bekrić, Sulejman Smajić, Srđan Stanić...

Musemić je najviše povjerenja imao u sljedeće igrače: Vladan Kovačević, Anel Hebibović, Darko Lazić, Nihad Mujakić, Selmir Pidro - Ljuban Crepulja, Miloš Stanojević - Benjamin Tatar, Amar Rahmanović, Krste Velkoski - Mersudin Ahmetović. Važnu rolu još su imali Emir Halilović, Almir Bekić, Amer Dupovac kao i Joachim Adukor koji zbog odluke da ne produži ugovor nije igrao na proljeće.

Kada je Željezničar stigao do duple krune ligaško takmičenje i kup su igrani u drugačijem sistemu nego što je to slučaj u sezoni kada je Sarajevo osvojilo trofeje.

Plavi su do titule stigli nakon 30 utakmica i u prvenstvu kada se takmičilo 16 ekipa. Osvojen je 71 bod uz gol-razliku 68:17. Ostvarili su 22 pobjede, pet puta remizirali te upisali tri poraza.

Bordo tim je prvak postao u takmičenju sa 12 klubova i trokružnom sistemu. Sezonu su okončali sa 70 bodova te gol-razlikom 68:20. Trijumfovali su 21 put, u sedam navrata su remizirali, a pet puta su poraženi.

Do osvajanja Kupa ekipa iz Doline ćupova je morala odigrati čak devet utakmica. U finalu su s ukupnih 1:0 Plavi pobijedili Široki Brijeg.

Interesantno u finalnom dvomeču Kupa istog rivala pobijedilo je i Sarajevo. Bordo tim je nakon 180 minuta igre slavio s ukupnih 3:1. Na putu do trofeja prvotimci koševskog premijerligaša su odigrali sedam susreta.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar je u sezoni 2011/2012 dao najboljeg strijelca prvenstva. Ta laskava titula sa 19 golova pripala je Eldinu Adiloviću. U ovosezonskoj generaciji Sarajeva sa 14 golova najefikasniji je bio Mersudin Ahmetović.

Ta generacija Plavih u Ligi prvaka nije uspjela napraviti iskorak, na prvoj prepreci ih je zaustavio Maribor. Da li će trenutna ekipa Sarajevo proći bolje na eurosceni sačekat ćemo kraj jula kada se igraju mečevi prvog pretkola elitnog takmičenja.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ahmet Tahtović
FK Zeljeznicar je prvi put osvojio duplu krunu u sezoni 2000/2001...a navedeno u textu je drugi put...dakle jedini klub koji je to ostvario dva puta..pozdrav
1 15
Plavi21
Sretno komšijama !
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi