Plavi večeras lete za Baku: Dvojac sigurno otpada, Haračić slavljenik, Bašić sprema novo iznenađenje
Haračić slavi pogodak protiv Neftchija za 1:0

Aktivan rezultat ima naš predstavnik, ali i veoma kvalitetnog suparnika sa druge strane

Plavi večeras lete za Baku: Dvojac sigurno otpada, Haračić slavljenik, Bašić sprema novo iznenađenje

Samir Mlaćo, foto: T. Hebib

Odavno na Grbavici nije vladalo jedinstvo kao što je to sada.

Armija navijača u dva domaća evropska ponovo je dokazala veliku ljubav prema klub, ljubav koje ne poznaje granice i tema je u regionu, ali i šire, a nogometaši i stručni štab su im uzvratili na najbolji mogući način.

Plavi su prvo preskočili Dinamo Minsk, a zatim u prvom meču drugog pretkola remizirali sa Neftcijem iz Azerbejdžana. Bilo je 2:2, a već u četvrtak je novi meč ova dva tima.

Sve je otvoreno, iako blaga uloga favorita pripada Azerbejdžancima čiji kadar vrijedi 12 miliona eura i sigurno mogu dovesti trenutnog igrača Željezničara kojeg požele. Već danas, ili da npr. ostane u Bakuu poslije meča u četvrtak. A mnogi su im se pokazali kao itekako zanimljivi, što su i priznali...

Plavi su u tri evropska meča postigli šest pogodaka, ne znaju za poraz i mogu biti sretni i ponosni. Istakao je to jasno i Nermin Bašić, šef struke koji je dokazao svoje trenerske kvalitete.

Oglasi

Bašićeva ekipa ima glavu i rep, nikada ne pomišlja na predaju, a 39-godišnji Travničanin gotovo uvijek spremi nešto novo, tokom meča vidljive su promjene u sistemu igre, protivnike to često zbunjuje, što je i najavljivao po svom dolasku, iako su mnogi koji ga sada hvale već nakon debitantskog nastupa na klupi kazali da je potpuno zalutao i da je za Upravu Željezničara bolje i da nisu dovodili novog trenera poslije rastanka sa Edisom Mulalićem. Bosna je to...

Njegov kolega sa druge strane Adrian Mutu je nakon meča na Grbavici kazao da je želio pobjedu i da nije zadovoljan remijem, ali legendarni Rumun svakako da je u sebi itekako zadovoljan, jer je njegov tim samo par minuta dijelilo od poraza. Kao da bitno ko je imao više loptu, statistika je i ionako često kao bikini...

Ambiciozni Bašić svim svojim potezima je pokazao da je Uprava kluba sa Grbavice napravila potez za 'čistu' desetku kada su ga odlučili angažovati. Npr., u posljednjih deset utakmica Plavi su upisali tek jedan poraz, uz čak pet pobjeda i četiri remija.

Biće i za Bašića naravno i poraza i remija, padova i uspona, sastavni je to dio igre, ali navijači su sretni upravo toga što je vidljivo da ekipa u svakom trenutku na terenu ima plan, viziju, te da nikada ne odustaje. Pokazao je to derbi na Koševu, prvi meč sa Dinamom, ali i ostali mečevi... Sretni i zbog toga što je na klupi trener koji 'diše za klub', ima odličnu sinergiju sa igračima, svojim pomoćnicima i navijačima, otvoren je i konkretan u svakom svom obraćanju, bez podilaženja i stavljanja stvari 'pod tepih', traženja alibija...

Isti onakav kakav je bio i po svom dolasku. Otvoren, konkretan i jasan, ali i prihvaćen drugačije. Jer to smo mi, volimo 'dočekati na nož', te umjesto pozitivnih promjena koje je Bašić sa pomoćnicima unio u ekipu, te samim time i Premijer ligu, pričati o jednoj izjavi navedenog i 'bušenju lopti'. 

Oglasi

Željezničar već večeras oko 20:30 putuje za Baku. Sa Grbavice su imali određene probleme u putu kada su igrali u istom gradu protiv Dinama nedavno, te su sada željeli da budu bar malo 'pametniji'.

Imat će više vremena za prilagodbu, ali i odmor, no ono što brine stručni štab svakako je to da su se igrači mnogo energetski potrošili u prošloj utakmici, ali i ne baš mali broj povreda.

Amar Drina neće nastupiti zbog kartona, iskusni Semir Štilić je također otpao zbog povrede, a upitni su nastupi Josepha Amoaha i Irfana Jašarevića. Odluku o posljednjoj dvojici će donijeti stručni štab, vjerovatno pred sami meč.

Dobra vijest za Željezničar svakako je povratak veziste Edina Rustemovića, što će sigurno donijeti iskustvo u veznoj liniji gdje je Neftchi definitivno najjači i gdje je nedostajalo iskustvo, ali i opcija sa klupe za nešto više u momentima kada se meč lomio i kada je bilo jasno da su gosti preuzeli konce igre.

Oglasi

U ekipu bi se mogao vratiti i iskusni Edin Cocalić, a šta će spremiti Bašić ostaje da se vidi. Sigurno će biti promjena u taktici u odnosu na prvi meč, ali ono što je jasno jeste da Bašićeve trupe itekako imaju prostora za kazniti rivala i napraviti čudo, što bi eventualni prolaz sigurno bio.

Posebno se to odnosi na zadnju liniju Neftchija koja je pokazala brojne propuste, te veliku nesigurnost i neuigranost.

Dženan Haračić i Sulejman Krpić su im pravili velike probleme, te je ovaj dvojac na kraju i dobio brojne pohvale. Haračić je danas slavljenik, (rođen je u Bugojnu 30.jula 1994.godine), a trenutno je prvi strijelac Željezničara u Evropi sa tri pogotka. Isti onaj kojeg su otpisivali na Grbavici, ali on nije odustajao. Stigla mu je nagrada, nagrada jer svi koji ga poznaju jasno će vam reći da bolju osobu i niste mogli upoznati. Skromnu, uviijek motivisanu, uvijek 'na zemlji', uz to velikog profesionalca. Kod Edisa Mulalića Haračić je trpio 'sve i svašta', ali nije se predavao, niti je pomišljao na to. Sada je prava 'mala' zvijezda, ljubimac navijača, a odavno je omiljen kod saigrača, zaposlenika u klubu...

Ukupno je upisao u tri meča 'tek' 107 minuta i statistika je onda još vrijednija. Bugojanac ima sjajan osjećaj za gol, što je i potvrdio, dok je Krpić također odradio lavovski dio posla na terenu i na kraju iz ovacije napustio teren. Djelovalo je da popularni 'Suljo Kiler' ima bar desetak godina manje, igrao je i 'novu' poziciju, ništa mu nije predstavljalo problem...

Pohvale svakako idu i za Nedima Mekića, koji je vladao sredinom terena i pokazao da je igrač za veće domete. I kapiten Aleksandar Kosorić djeluje kao 'preporođen', no vidljivo je da se još uvijek traži dobitna kombinacija na stoperskoj poziciji.

Oglasi

Ono što navijače u velikoj euforiji brine jeste nešto skromniji igrački kadar. Plavima su pojačanja itekako potrebna, te će vodstvo kluba morati da reaguje.

I sam Bašić je na press konferenciji uoči Neftchija istakao da su njegovom timu potrebna još dva pojačanja, te je tako poslao poruku odgovornima, ali opet nije tražio nikakav alibi, no želio je da kaže ono što itekako vidi, na svakom treningu, na svakoj utakmici...

Svjesni su toga i navijači, pokazali su to i evropske utakmice, gdje sa samo jednim ili dva izostanka, Plavi ostaju na itekako skromnim opcijama sa klupe. Potrebna su provjerena imena, igrači koji mogu se nositi sa pritiskom i biti dio Željine porodice, itekako specifične, a u međuvremenu se špekuliše da bi se na Grbavicu mogao vratiti vezista Damir Sadiković koji uskoro napušta srbijansku Kolubaru.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Da li će Sadiković ponovo obući Željin dres, ostaje da se vidi, a kontakti su već ostvareni.

Kako god, Plavi sa optimizmom putuju u Bakuu. Imaju aktivan rezultat i rivala protiv kojeg se može igrati. Imat će i podršku navijača, spremni su napraviti veliki rezultat, a onda uživati u dvomeču sa Bešiktašom... Neka tako i bude...

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Djema1921
Sretno plavi momciiiii nema sumlje u vas prolaz aBda nas
2 0
Drakula
IDEMOOOOO BAKUUUUU KARAJTE IM BAKU
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi