FK Željezničar danas slavi 95. rođendan

Najtrofejniji bh. klub

FK Željezničar danas slavi 95. rođendan

Na današnji dan prije 95 godina osnovan je Fudbalski klub Željezničar, najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini.

 Željo je 17. septembra 1921. godine odigrao svoju prvu utakmicu u historiji. Bilo je to protiv SAŠK Napretka, koji je tada slovio za jedan od najboljih klubova na teritoriju BiH.

Ideju o osnivanju Željezničara mladi željeznički radnik Dimitrije Dimitrijević, koji je rođen i odrastao u centru grada na Mejtašu, u Čekaluši, predložio je već 1920. godine svom kolegi i prijatelju mašinovođi, Ludvigu Lepleu.

Uz Stjepana Katalinića, oni formiraju inicijativni odbor, iz čijeg jezgra nastaje i prva uprava kluba, na čijem čelu se našao diplomirani inžinjer građevinarstva, Austrijanac po rođenju, Mađar po narodnosti, Hinko Tegzeš. U osnivanju svog kluba veliki doprinos dali su svi radnici Željeznica: kupljena je lopta, prva sportska oprema, treniralo se na vojnom vježbalištu Egzercir, izrađena su i obilježja kluba, a djevojke igrača su na majicama izvezle lokomotivu – prvi grb kluba.

Uz dosta problema sa tadašnjim vlastima, Plavi su primljeni u Podsavez 19. septembra 1921. godine. Već pomenutu utakmicu sa SAŠK Napretkom Željo je izgubio 5:1, jedini strijelac za Plave bio je upravo Dimitrije Dimitrijević.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Željezničar je od tada, do danas prošao sve i svašta. Bilo je uspona i padova, svjetlih i turbulentnih trenutaka, ali je opstao i tradicionalno igra jednu od glavnih uloga u domaćem fudbalu.

FK Željezničar u svojim vitrinama ima jednu titulu šampiona Jugoslavije, šest titula šampiona Bosne i Hercegovine, pet titula osvajača Kupa Bosne i Hercegovine, kao i tri titule osvajača Super kupa Bosne i Hercegovine. 

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi