Bašić: Aplauz nakon Igmana je bio jasan znak, rekao sam sebi 'Nermine moraš...'

Otvoreno o ekipi, pojačanjima, Mulaliću, navijačima, Evropi, 'bušenju lopti'...

Bašić: Aplauz nakon Igmana je bio jasan znak, rekao sam sebi 'Nermine moraš...' · Intervju

S. Mlaćo
“Želji kad je najteže, Željo je najjači“, bile su riječi Nermina Bašića kada je sredinom aprila ove godine sjeo na klupu FK Željezničar.

Uzeo je 'vruć krompir', ali djelovao je toliko optimistično da je naravno bilo i mnogo komentara da zapravo nije ni svjestan gdje dolazi.

“Cilj je da vratimo potencijal ovoj ekipi, osmijeh na lice, igračima i da igraju nogomet zato što ga vole i želim da navijačima vratim vjeru u Želju i vjeru da Željo može“, obećao je tada Bašić i ubrzo ispunio svoje riječi.

Željezničar se 'probudio', na kraju stigao i do trećeg mjesta, a navijači iz kola u kolo sve više punili tribine i pružali sve veću podršku, te je Grbavica na kraju i najposjećeniji stadion. Na kraju su igrače i stručni štab dočekali na Grbavici i napravili nevjerovatnu atmosferu.

Sa Bašićem smo razgovarali danas, dan nakon zajedničkog ručka FK Željezničar i odlaska na kratki odmor. Nasmijan, optimističan, sretan zbog kluba, navijača, ali i samog sebe, no i veoma ponizan. Neće o sebi, u formalnom i neformalnom razgovoru ističe samo veličinu kluba.

Na početku razgovora ovog 39-godišnjeg stručnjaka smo pitali da li je još uvijek šef struke FK Željezničar.

“Ne znam, ugovor mi ističe mislim sutra. Počinjemo već danas neke razgovore i pregovore, moramo vidjeti i planove kluba te strategiju. Moram vidjeti da li i ja mogu to ispuniti, te da probamo naći zajednički jezik. Želim da to bude jedan projekat, 'novi' Željo, pa vidjet ćemo sve u narednim danima“, ističe Bašić.

Oglasi

Ne krije da želi ostati na Grbavici. Ipak, želi da se određene stvari poprave, a sve za dobrobit samog kluba.

“Željo je veliki klub i imam velike ambicije da budem dio jednog projekta. Želim biti dio projekta, nikako improvizacije. Sa moje strane želja je velika, ono što sam doživio u Želji nisam do sada doživio u karijeri, san je bio obradovati navijače i to sam doživio sa Željom. Želim da nastavimo da se zajedno radujemo.

Željo ima snage za te stvari. Napravi se plan koliko se možete 'pokriti', mislim naravno na finansije, budete realni i imate realne ciljeve. Posložite neke stvari na drugačiji način, ova Uprava je napravila velike stvari za godinu i pol dana, ljudi se bore, klub je narastao, kako organizacijski, tako i rezultatski. Ja sam uvijek optimisita, Željo ima moć, sinergiju sa navijačima koju nema niko u BiH, Željo je pokazao koliko je jak kada je najteže“.

Jasno je da Bašić govori da potreban projekat na duži period, a nikako trenerske promjene nakon desetak kola, stalne igračke promjene i slično. Za sve to naravno treba i strpljenja, a navijači svakako žele trofeje na Grbavicu.

Oglasi

“Ako imaš plan za naredne dvije – tri godine, onda te ništa ne može poremetiti. Ni jedan poraz, ni pet poraza, ti imaš krajnji cilj. U tome želim učestovati, Željo treba da ozdravi, da zaradi svoje pare, te stane na zdrave noge. Potreban je kontinuitet, vidjeli smo npr. kod Zrinjskog šta znači kontinuitet. Samo kontinuitet donosi dobre stvari. Nadam se da će Željo uspjeti u tome, što će sigurno donijeti uspjeh“.

Uprava Željezničara već je počela razgovore sa igračima. Nekolicini ističu ugovori, najviše se spominje odlazak Santosa, ali i dvojice Hodžića...

“To su jako teške stvari. Ekipa je sastavljena dobro prije godinu, dobro je selektirana, a sportski direktor Samir Bekrić je uradio sjajan posao. Sa druge strane, teško je to sada naplatiti, nije moguće zadržati te igrače. Desit će se stvari koje nisu dobre, ali su splet takvih okolnosti. Mi idemo u Evropu, a ključnim igračima ističu ugovori.

To je jako teško, to navijači moraju znati i to će teško biti nadoknaditi za mjesec dana. Svi moraju biti strpljivi, moraju svi znati da ti glavni igrači mogu otići, a iskren da budem Željo nikome nije prva opcija u BiH. Jake velike pare se 'vrte' u klubovima, ali Željo će uvijek naći nekoga ko ima  “plavo srce“ i sa njim napraviti dobre stvari. To je tako, ali dajte da uživamo u ovim momentima. Željo će se opet snaći i napraviti prave stvari“.

Od prvog dana vjerovao je u plasman u Evropu, iako je imao žestok raspored. Nakon samo dva treninga otišao je na megdan Zrinjskom koji se sa pola snage poigrao sa njegovim izabranicima.

Oglasi

Nije gubio nadu, ni tada, ali ni nakon ispadanja iz Kupa, gdje su mnogi vidjeli jedinu šansu Željezničara za izlazak u Evropu. Otkrio je i čemu je posvetio najveću pažnju kada je stigao.

“Vjerovao sam da to možemo. Prva utakmica je bila Zrinjski, zatim Velež, Borac, Široki, sve derbi za derbijem. Ekipa je bila u teškom stanju, protiv Zrinjskog sam vidio strašne stvari. Krenuo sam od odnosa sa igračima, te sam vjerovao u ekipu. Znam da Željo može mnogo ako napravimo koheziju, išli smo mic po mic te na kraju ispunili cilj. Igračima sam prišao sa ljudske strane, svakome sam prišao i posvetio se individualno, oslobodio sam ih straha. Mi smo imali problem ulaska u šesnaesterac. Dva igrača su šesnaestercu, ostali se boje šta će se desiti ako izgubimo loptu. Promijenio sam to, rekao da molim Boga da izgubimo loptu, pa da napravimo presing i iz toga dođemo u gol šansu. U jednom momentu se dešavalo zatim da imamo sedam naših igrača u šesnaestercu, svaku utakmicu smo rasli, radili neke druge stvari, neke nove stvari. Za pet utakmica smo promijenili četiri formacije u toku utakmica, a 22 igrača su dobila šansu u devet utakmica. Svi su mi bili bitni, svi su dobili šansu, vratilo se samopouzdanje i mislim da sam taktički pogodio u tim momentima“.

Mijenjao je početne postave, neke iskusnije igrače ostavljao na klupi, protivnici su nekada bili aposlutno iznenađeni. Tražio je dobitnu kombinaciju, a ističe da je sa igračima stvorio sjajan odnos, što mu je bio prvobitni cilj.

“Išao sam da 'dobijem' ekipu i da mi igrači vjeruju. Bez toga nema ništa. Morao sam spustiti neka 'ega', podrediti sviju ekipi i da je bitno samo da Željo dobije, a ne ko igra. Igrači su me ispoštovali 200 posto, vjerovali su u moje ideje i prilagodili se ekipi. Dobili smo i to da protivnici nisu znali šta će Željo uraditi, kakav će biti... U najvažnijim utakmicama protivnici su se bavili 'probušenim loptama', nisu se bavili taktikom Želje, što mi je bilo bitno. I ta izjava je bila dio taktike, a mi smo bili na nivou“.

Oglasi

Nakon ispadanja iz Kupa od Veleža, a posebno remija u prvenstvu sa Igmanom na Grbavici mnogi navijači Željezničara su izgubili nadu za Evropu. Pitali smo Bašića da li je on pomislio u nekom trenutku da od plasman u Evropu nema ništa.

“Malo je možda glupo, ali ja sam vidio promjenu u ekipi kada smo izgubili od Veleža 2:1. Imali smo preko 15 udaraca na gol, 60-40 posjed lopte, a izgubili smo 2:1. Vidio sam da mogu provesti neke svoje ideje... Protiv Igmana smo npr. odigrali fantastično, a oni su zaista kvalitetna ekipa. Nama nisu prešli centra drugo poluvrijeme. Završilo je 1:1, djelovalo je da je gotovo, a navijači su nam dali aplauz i niko nije otišao sa stadiona, vjerovali su svi u nas.

Ja sam u tom momentu vidio žar kod igrača, te sam želio da nekom izjavom, koja je istinita, možda i glupa na neki način, sav pritisak do kraja prenesem na sebe. To je bio taj klovn, probušene lopte, te sam uspio u tome. Niko mi nije dirao ekipu, sve otrovne strelice su otišle prema meni. Svi su pričali o tome, pustili ekipu na miru i sretan sam zbog toga. Treći smo, ali opet mislim da treba probušiti sve lopte, jer je ovakvo stanje kako jeste. Ne mislim to samo kada gubimo, nek se zna to“.

Bašić je brzo postao meta facebook 'majstora', raznih trenera, igrača, onih sa i bez CV-,  u sportskoj javnosti našao se u prvom planu. I mnogi treneri su onda to koristili kada su igrali protiv Željezničara.

“Očekivao sam to od navijača, ali nisam mislio da će to i treneri učiniti, odnosno da će se bazirati na to. Mislio sam da su mudriji, jer svi znate da je sam ja kroz svoje izjave uvijek korektan prema kolegama, ali i protivničkim klubovima. Ako nešto nije uredu, kažem to, dobijao sam i kazne od Saveza.... Malo me iznenadilo da nema tog poštovanja, ali šta ja tu mogu. To je njihova stvar, ja ću svakog kolegu podržati i stati uz njega“.

Oglasi

Na devet utakmica je vodio FK Željezničar. Kratak period, ali ističe da djeluje kao da je tu godinama, s obzirom šta je sve prošao.

“Rekao sam to igračima, devet utakmica, a kao da sam tu dvije godine. Toliko stresa, emocija, osmijeha, toliko sam dobio prijatelja i neprijatelja, da je to nemoguće u dva mjeseca. Bio sam stabilan, snažan, svaki dan sam u klub dolazio nasmijan i pozitivan, te sam vukao tu lokomotivu. Željo ima to, to mu niko ne može oduzeti. 'Upao' sam u dobru grupu igrača, Upravu koja vjeruje, koja radi i bori se... Rekli su mi i nakon Igmana da mi vjeruju, da ništa ne ovisi od te utakmice i to su velike stvari. To treba treneru, da shvati da ima podršku u teškim momentima“.

Dotakli smo se i navijača. Svjestan da su isti velika Željina snaga, vjerovatno i najveća u svakom smislu. Bili su uz ekipu i ove sezone kada je bilo najteže.

“Navijači su mi dali aplauz nakon Igmana i to mi je jasan znak. Sam sebi sam rekao 'Nermine, ovo moraš sprovesti, ne znam kako, ali moraš'. Ti momci su zaista posebna priča, nevjerovatni su... Donijeli su nam torte prije Širokog, prije vječitog derbija sa FK Sarajevo su došli i imali smo sastanak. Momci su došli i kazali 'momci, ne morate dobiti, ali dajte da se zajedno borimo, samo to morate'. Rekli su nam jasno da neće pasti mrtva glava ako ne dobijemo, nisu nam stvarali pritisak, ali su nam jasno kazali da ćemo se zajedno boriti. To je Željo, oni su najzaslužniji za ovu Evropu“.

Nakon pobjede u Tuzli jasno je pohvalio i Edisa Mulalića kojeg je naslijedio na klupi tima sa Grbavice. Bio je to zaista lijep gest, gospodski u svakom smislu, a nakon svog debija protiv Zrinjskog upravo zbog Mulalića je dobio određene "kritike" javnosti, te pojedinih navijača.

Tačnije, radilo se o izjavi u kojoj je Bašić kazao da ekipa nema osnovnu taktiku, te da je navika da igra ho-ruk.

“Svi koji me poznaju znaju koliko cijene i poštujem kolege. Mediji su to tada pogrešno protumačili. Ranije su navijači kazali da je to bio sistem nogomet koji oni ne vole, a meni je ho-ruk sistem bio nekontrolirani tranzicijski nogomet. To je moja ekipa, ja sam vodio tu ekipu i to sam rekao zbog toga. Nisam mogao da gledam svoju ekipu, a onda su mnogi to uradili zlonamjerno i 'prebacili' na Edisa.

Čovjek je prošao nevjerovatan period u klubu. Bez priprema, pojačanja su dolazila u zadnji čas, nova je ekipa bila i sve je to prošao. Zato sam mu i rekao poslije Tuzle hvala, on to zaslužuje i dio je ovog uspjeha. Mogao sam isticati samo sebe, ali ne. Mi smo svi Željo, svi navijači, sve legende kluba i ja to tako gledam. Nisam se nikada upoznao sa Mulalićem, zaista ne znam čovjeka. Ljudi koji me poznaju, dobro znaju da nisam zlonamjeran, ne želim biti iznad nekoga. Mali sam čovjek iz Travnika, borim se kroz cijelu karijeru i ulažem u sebe. Klub je najbitniji, ja sam tu mali kotač“.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Željezničar je izborio Evropu, a u Evropi će igrati i HŠK Zrinjski, FK Borac i FK Sarajevo. Pitali smo Bašića za kraj razgovora koliko mogu napraviti svi naši predstavnici?

“Iskreno, očekujem da Zrinjski u naredne dvije – tri godine igra Konferencijsku ligu. Što se tiče FK Sarajevo, oni moraju napraviti iskorak, s obzirom na ulaganja. Željezničar ima mali koeficijent, teško može zadržati ekipu i u trenutnoj situaciji mora uživati sa svojim navijačima. Mora se posvetiti sebi, u Evropi pokušati što bolje se prikazati. Nećemo se lagati, moramo biti realni, ali trebamo dati sve od sebe i nećemo imati nikakvog straha prema bilo kojem protivniku“, dodao je Bašić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1659354598
Malo seres ,nesta i pametno kazes ali ja mislim da ti nisi kapacitet za Zelje,ja bih tebe stavio u omladinski pogon umjesto onoga klauna CURICA dao ti visegodisnji ugovor i da se ti pitas za sve u omladinskom pogonu,znam da ovo nije realno ali ZELJI je umro omladinski pogon i treba mu neko novi,neko sa energijom i da ne zna nikoga tamo a to si ti Basicu i mislim da bi ti to slozio kroz 1-2 i da je neophodno za klub
0 5
user1676312914
Sve si ispričao osim sudijskih grešaka koje su direktno Želju poslale u Evropu. Prvo Velež a zatim Posušje. Pravi si Klown, a vrijeme će brzo pokazati. Željo je pogrijesio sto je otpustio Mulalića.
5 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi