France Footbal se izvinio Iniesti: Andrese, oprosti nam
Iako nikada nije osvojio Zlatnu loptu, izvinjenje France Footballa je sigurno i više nego dobra utjeha.

Španski mađioničar nikada nije osvojio Zlatnu loptu

France Footbal se izvinio Iniesti: Andrese, oprosti nam

Španski mađioničar veznog reda Andres Iniesta dobio je veliko priznanje pred sami kraj karijere. Iako ćemo ga svi pamtiti kao jednog od najboljih veznih igrača ikada, Iniesti to nije pomoglo da tokom karijere osvoji Zlatnu loptu. 

Upravo zbog toga France Football se odlučio izviniti ovome virtuozu. To je učinio njihov urednik Pascal Ferre koji je u tekstu "Oprosti nam Andres" poručio da je to što Iniesta nikada nije dobio Zlatnu loptu "demokratska anomalija". Također, on je nahvalio Iniestu te mu na taj način odao priznanje za sve što je uradio u karijeri.

"Ono što slijedi nije baš urednički. Sve je dogovoreno od strane France Footballa prije nekoliko dana kako ne bi bilo nikakvih nesporazuma. Ovo je čin kojim se odaje čast. Za nas Iniesta nije bio samo igrač, on je bio Igrač. Njegova velikodušnost, timska igra i altruizam svakako su mu još više omogućavali da osvoji ovu veličanstvenu nagradu. On je dokazao da je mozak definitivno najvažnija stvar kada se govori o pravim šampionima. Iniestino ime je jedno od najvećih koje nikada nije osvojilo Zlatnu loptu. Ovo je bolno za nas. Možemo se samo nadati da će mu božanstveni nastup na Svjetskom prvenstvu omogućiti da ispravi ovu demokratsku anomaliju", navodi se između ostalog u pomenutom tekstu.

Da objasnimo. Zlatna lopta se dodjeljuje najboljem fudbaleru svijeta od strane France Footballa od 1956. godine. Ipak, između 2010. i 2015. godine u dogovoru sa FIFA-om, Zlatna lopta se dodjeljivala FIFA-inom Svjetskom igraču godine i bila je preimenovana u FIFA Zlatna lopta.

Partnerstvo je prekinuto 2016. kada je France Football ponovo počeo odvojeno dodjeljivati nagradu u odnosu na FIFA-u. Posljednje dvije Zlatne lopte France Footballa pripale su Cristianu Ronaldu.

U vrijeme kada su FIFA i France Football zajednički dodjeljivali ovu nagradu, selektori i kapiteni reprezentacija su uz novinare odlučivali o njenom pobjedniku, a takav sistem je bio upravo u vrijeme kada je Iniesta bio na vrhuncu karijere, pa France Football nije mogao direktno uticati na to da on postane najbolji igrač svijeta.

Iniesta još uvijek nije odlučio reći da je došao kraj, ali čini se kako će se upravo do desiti nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji. On je tokom karijere osvojio brojne trofeje, a najvažniji su četiri Lige prvaka, dva Evropska prvenstva i jedno Svjetsko.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Najbliži osvajanju FIFA Zlatne lopte bio je 2010. godine kada je završio na drugoj poziciji iza Lea Messija. Iniesta je te godine osvojio Svjetsko prvenstvo sa Španijom nakon što je postigao jedini gol u finalu protiv Holandije.

Promo

Top Komentari

PeppermintSA
''madžioničar'' - pa zar je moguće, nepismena stoko?
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi