Franck Kessie izveo penal kakav Afrika nije vidjela: Golman je jednim pokretom sebi produžio život!

Obala Slonovače izbacila Senegal

Franck Kessie izveo penal kakav Afrika nije vidjela: Golman je jednim pokretom sebi produžio život!

A. Čaušević

Obala Slonovače je boljim izvođenjem penala izbacila Senegal u osmini finala Afričkog kupa nacija. Junak domaćina turnira je Franck Kessie koji je zabio odlučujući udarac sa bijele tačke za prolazak dalje. 

Na jedvite jade kao najslabiji trećeplasirani tim turnira Obala Slonovače je prošla u nokaut fazu, ali je uspjela produžiti svoj život na turniru.

Senegal je slavio kao glavni favorit da odbrani titulu, međutim Lavovi Tarange su zapeli na prvoj prepreci u završnici turnira. 

Meč je odlično počeo za Sengalce pošto je Diallo zabio već u četvrtoj minuti i prednost je čuvana do same završnice utakmice.

Igrala se 86. minuta kada je Franck Kessie uspješno realizovao kazneni udarac za domaćine te je meč otišao u produžetak.

Oglasi

U dodatnih pola sata igre nije bilo rezultatskih promjena te su putnika u četvrtfinale odlučili kazneni udarci gdje su više sreće imali popularni Slonovi.

Junak domaćina je bio Kessie koji je zaista na majstorski način i veoma hladnokrvno prevario Edouarda Mendyja.

Veznjak Al Ahlija je prema bijeloj tački krenuo sitnim koracima, a onda je uputio veoma snažan i precizan udarac te zatresao mrežu.

Oglasi

Međutim, ono što je fascinatno je da je lopta išla po sredini gola, međutim Mendy je svejedno nije uspio zaustaviti. Štaviše, nije je ni vidio.

Mendy se prilikom udarca sageo na koljena, a Kessie mu je loptu poslao tik iznad glave za veliko slavlje domaćina.  

Obala Slonovače će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz duela Mali - Burkina Faso. Oni svoj meč igraju u srijedu.

Slijedi Allahov plan

Prije nekoliko dana Kessie je dao pomalo neobičnu izjavu.

"Ne bojim se mnogo trčati. Kolege me pitaju kako to radim, ali ja im kažem da mi je to nešto prirodno. Zarađujem previše novca da se ne oznojim na terenu. U Africi postoje ljudi koji svakog jutra pješače 25 kilometara samo za malo hljeba", kazao je Kessie.

Inače, on je u Saudijsku Arabiju tokom prošlog ljeta stigao sa suprugom. Ona ga je pratila u svim klubovima u kojima je igrao do sada.

Nakon što je potpisao za Al-Ahli, bivši veznjak AC Milana putem društvenih mreža je poručio: "Uvijek slijedimo Allahov plan."

Ovome dodajmo i da je na 19 utakmica u Saudi Pro ligi Kessie postigao šest pogodaka i dodao dvije asistencije.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije