Sa suzom u očima je gledao kako mu ispred nosa kradu ono što mu pripada: Nikada im nije oprostio!

Godišnjica najveće fudbalske krađe

Sa suzom u očima je gledao kako mu ispred nosa kradu ono što mu pripada: Nikada im nije oprostio!

Admin Čaušević

Fudbal nekad zna itekako biti nepravedan. Osjetio je to svojevremeno najbolji krilni fudbaler svijeta, iako tu tu titulu formalno nikad nije dobio. Učinio je sve što je u njegovoj ljudskoj i sportskoj moći, ali je nagrada otišla u ruke drugom, tačnije Cristianu Ronaldu. 

Ponekad se čovjek zapita šta treba da uradi da bi bio proglašen najboljim na svijetu. Osvojio je sve što se može osvojiti u jednoj sezoni, ali ni to mu nije bilo dovoljno.

U međuvremenu je otišao u penziju, ali i devet godina kasnije nakon jedne od najvećih fudbalskih krađa u historiji još im nije oprostio i sigurno neće do kraja života.

"Šta više morate uraditi osim postići maksimum da osvojite Zlatnu loptu? Osim da osvojite sve i sve uradite maksimalno ljudski - na terenu i izvan njega - i u klubu i u reprezentaciji?", pitao se Frank Ribery prije nekoliko godina.

Čuveni francuski fudbaler je 2013. godine sa Bayernom pokupio sve moguće trofeje, ali na kraju nije osvojio Zlatnu loptu, iako je prema svim parametrima to trebao uraditi.

Oglasi

To laskavo priznanje je otišlo u ruke Cristiana Ronalda. Bilo je to na današnji dan prije devet godina. Dan uoči same ceremonije Ribery kao da je znao šta se sprema.

Prilikom razgovora sa novinarima sa suzom u očima je gledao prema Zlatnoj lopti, svjestan da je tako blizu, ali isto tako daleko.

Ribery je na kraju završio kao treći, iza Ronalda i Lea Messija. Odmah se počelo sumnjati u namještaljku, pale su i neke teške riječi.

Nakon dodjele nagrada, selektori iz Bolivije, Albanije, Ekvatorijalne Gvineje, Dominikanske Republike, Fidžija, Kuvajta i Vanuatua tvrdili su da je glasanje namješteno.

Oglasi

Selektori su glasali tako da prvoplasirani igrač dobije pet bodova, drugoplasirani tri boda i trećeplasirani jedan bod.

"Mislim da je ovdje došlo do prevare," rekao je tadašnji selektor Kuvajta Jorvan Vieira. "Glasao sam za Zlatana Ibrahimovića." U službenoj evidenciji FIFA-e stoji da je glasao za Messija, Neymara i Ronalda.

Albanski izbornik Gianni De Biasi tvrdio je: "Dao sam pet bodova Ronaldu, tri Messiju i jedan Ibrahimoviću. Nisam dao pet Ibrahimoviću", rekao je De Biasi. "Ovo je s*anje i laž."

Bilo je i tvrdnji da su neki treneri bili prisiljeni glasati za Ronalda koji je interesantno nekoliko godina kasnije prodao Zlatnu loptu osvojenu 2013. godine za 600.000 eura.

"Sve to nije bilo fer. Bila je to za mene nevjerovatna godina i trebao sam osvojiti Zlatnu loptu. Produžili su vrijeme za glasanje i nešto čudno se desilo, mislim da je to sve politička odluka", kazao je Ribery sredinom 2022. godine.

Osim Riberyja osjećaj kako biti pokraden prilikom dodjele Zlatne lopte su još osjetili Wesley Snejider 2010. godine te Robert Lewandowski 2021. godine.

Top Komentari

denimen9
Wahahahahha, nek se dobro isplače, manje će pišati. Kakav Ribery, srednja žalost
3 7
RuthlessDyni
Hahahahahahaahahahaha samo plačite i dalje.
2 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti