Francuska je u finalu Svjetskog prvenstva!

Umtiti srušio Belgiju

Francuska je u finalu Svjetskog prvenstva!

Endin Čaušević

Reprezentacija Francuske plasirala se u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji! Francuzi su večeras u polufinalu savladali Belgiju sa minimalnih 1:0 i tako došli na korak od osvajanja titule prvaka svijeta.

Utakmicu je bolje otvorila selekcija Belgije koja je krenula veoma ofanzivno prema golu Francuske, no igrači Belgije nisu uspjeli ozbiljnije da zaprijete Llorisu. Prva prava prilika viđena je u 21. minuti kada je Belgija mogla do prednosti. Alderweireld je odličnu šutirao sa nekih 12 metara, ali je Lloris fantastično odbranio njegov udarac.

Desetak minuta kasnije pokušala je Francuska preko Griezmanna, ali nije bilo opasnosti po Courtoisa. U 34. minuti Mbappe je odlično uposlio Girouda, ali francuski napadač loše reaguje i šutira pored gola Belgije. Do kraja prvog dijela još jedna sjajna šansa za Trikolore, ovaj put Pavard je izašao sam ispred Courtoisa, ali njegov udarac je zaustavio golman Belgije.

U drugom poluvremenu Francuska je zaigrala dosta bolje, a to im se isplatilo u 51. minuti kada su poveli sa 1:0. Griezmann je odlično izveo korner, a najviši u kaznenom prosturu Belgije bio je Samuel Umtiti koji je glavom poslao loptu iza leđa Courtoisa za veliko slavlje francuskih navijača.

Desetak minuta kasnije Francuska je mogla udvostručiti prednost. Mbappe je magičnim potezom uposlio Girouda, ali je napadač Trikolora ponovo loše reagovao i šansa je propala. Nakon toga Belgija se probudila i krenula po izjednačenje.

U 64. minuti Belgijanci su bili veoma blizu izjednačenju kada je Mertens centrirao s desne strane, Fellaini je odlično šutirao glavom, ali lopta odlazi nekoliko centimetara pored gola Francuske. Desetak minuta kasnije Witsel je odlično šutirao, no Lloris brani njegov pokušaj.

Belgijanci su do kraja utakmice sve karte bacili u napad, ali nisu uspjeli da dođu do izjednačenja. Francuska je tako prvi finalist Mundijala, a protivnika će saznati sutra nakon duela Engleske i Hrvatske.

Svjetsko prvenstvo, polufinale:

Francuska - Belgija 1:0 (Umtiti 51')

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Lloris, Pavard, Varane, Umtiti, Lucas, Kante, Matuidi, Pogba, Mbappe, Griezmann, Giroud.

Belgija: Courtois, Vertonghen, Kompany, Alderweireld, Fellaini, Witsel, Chadli, Dembele, Hazard, De Bruyne, Lukaku.

Top Komentari

luks-02
Ako bi Mazič sudio pošteno bi danas igrala Brazilija i gledali bi sigurno puno bolju utakmicu.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi