Velike promjene stižu u Ligu petice: Od ove sezone ništa neće biti isto
FOTO: EPA

Borba za opstanak će biti paklena

Velike promjene stižu u Ligu petice: Od ove sezone ništa neće biti isto

Haris Zilić
Teme:

Od naredne sezone očekuju nas značajne promjene u francuskom fudbalu.

Ligue 1 i Ligue 2 će brojati 18 klubova po uzoru na Bundesligu i Cvajtu u Njemačkoj, tako da lige sa 20 klubova idu u prošlost.

Ovo će otvoriti i dosta borbe u tekućoj sezoni gdje će umjesto tri iz Ligue 1 ispasti četiri kluba.

Također iz Ligue 2 ulaze direktno dva kluba, dok neće biti više utakmica play offa barem ne u ovoj sezoni.

Također iz Ligue 2 ispadaju četiri kluba u National league, a dva ulaze u Ligue 2.

Od naredne sezone 2023/2024, iz Ligue 1 će ispadati dva kluba, a iz Ligue 2 ulaze dva kluba, dok će se još definisati kako će se igrati play off.

Jedna od solucija je kao u Njemačkoj da 16. klub iz Ligue 1 i trećeplasirani iz Ligue 2 igraju dvomeč play outa. Druga opcija je da tri kluba igraju play off Ligue 2 i pobjednik tog play offa da igra play out za 16. ekipom iz Ligue 1.

Što se tiče Evrope tu nema promjena barem ne još jer Francuzi imaju sigurna koeficijent.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Prema koeficijenut imaju dva mjesta zagarantovana u Ligi prvaka, jedno mjesto u kvalifikacijama lige prvaka, dva mjesta u grupnoj fazi Evropa lige i jedno mjesto u play offu UEFA konferencijske lige.

Francuska bi mogla doći i do sedmog kluba u Evropi, ali za tako nešto PSG bi trebao osvojiti Ligu prvaka, kao i da ostali predstavnici Francuske doguraju do polufinala Evropa lige ili da osvoje UEFA konferencijsku ligu, ali to je sve na dugom štapu.

Top Komentari

Zoilomas
Zar nije vec dovoljno paklena borba za opsanak
2 0
user1613424508
Ma smijesno je poredit bundesligu gdje iskacu par klubova i englesky gdjje je yvijek desetak vrhunskih ekipa, njemacka francuska i italija trebaju imat po 14 ekipa u ligi spanci 16 a englezi 20
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi