Šou čudesnog Mbappea, nadmašio je i velikog Pelea!
Dvojac koji briljira na Mundijalu u Kataru

Francuzi su u četvrtfinalu

Šou čudesnog Mbappea, nadmašio je i velikog Pelea!

Edmir Škorić

Francuska nogometna reprezentacija plasirala se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru pošto je dana sa 3:1 savladala selekciju Poljske, uz nove golove sjajnih Oliviera Girouda i Kyliana Mbappea.

Iako su ostali bez nekolicine bitnih reprezentativaca, Francuzi za sada izgledaju sjajno. Bez problema su prošli grupnu fazu, a ni Poljska nije uspjela da im stvori veće probleme na početku nokaut faze takmičenja.

Sam početak bio je u znaku Francuza, ali se Poljska dobro odbranila, da bi počela i sama da napada tamo negdje sredinom prvog poluvremena.

U 29. minuti Giroud je imao nestvaran promašaj na ubačaj Dembelea sa desne strane, dok je u 32. minuit Lewandowski loše šutirao iz slobodnjaka. U 35. minuti Mbappe prijeti, Szczesny je odbranio.

U 38. minuti velike šanse za Poljake. Dvije u samo nekoliko sekundi. Bereszynski je probio po lijevom krilu, potom je poslao povratnu za Zielinskog, koji je dvaput gađao - prvo mu Lloris čudesno brani, a onda je i izblokirana lopta na gol-liniji. Kaminski natrčava, no i on je blokiran.

Uslijedila je kazna pred kraj prvog dijela. Kylian Mbappe je maestralno podvalio loptu i prevario štopere Poljske, a Olivier Giroud se ubacio, te lijepo pogodio. Bio je to njegov 52. gol u dresu Francuske, čime je nadmašio Thierryja Henryja (51) i sada je napadač Milana najbolji strijelac u povijesti Francuske.

Oglasi

Nastavak je dosta sličio prvom poluvremenu. Francuska i pored vodstva vodila glavnu riječ, a u 75. minuti riješeno je pitanje pobjednika. Sijevnula je kontra, Dembele upošljava Mbappea, a ovaj se zaustavlja, dobro je sve odmejrio i pogađa silovito pod prečku i to u bliži ugao poljskog golmana.

Bio je to Mbappeov četvrti gol na ovom turniru. Ukupno je na mundijalima dao devet golova, i to prije svog 24. rođendana, čime je prestigao i legendarnog Pelea.

Mbappe je postigao prelijep gol i u 90. minuti, čime je zapečatio sudbinu Poljaka i pokazao da je jedan od najboljih na svijetu u ovom trenutku. U posljednjim sekundama na intervenciju VAR-a dosuđen je penal za Poljsku, pa je Lewandowski postigao utješni gol, svoj drugi na Mundijalu, od kojeg se oprašta. Prvi put mu je Lloris odbranio udarac, ali se penal ponovio i napadač Barcelone je uspio pogoditi.

Francuska će večeras saznati rivala u četvrtfinalu, nakon što se okonča duel Engleske i Senegala.

Za sada imamo jedan par četvrtfinala, a čine ga Nizozemska i Argentina, koje su jučer pobijedile SAD, odnosno Australiju.

Francuska - Poljska 3:1

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Francuska: Lloris, Kounde, Varane, Upamecano, Hernandez, Rabiot, Tchouameni, Griezmann, Dembele, Mbappe, Giroud.

Poljska: Szczesny, Bereszynski, Glik, Kiwior, Cash, Szymanski, Krychowiak, Frankowski, Zielinski, Kaminski, Lewandowski.

Top Komentari

Starigrad01
Pravi nasljednik Mesija i Ronalda Radi šta hoće i to ko na treningu Kapa dole Majstore
5 0
vence
Zna mali, nema sta
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije