Kounde je prekršio pravilo, sudija je to shvatio tek u 41. minuti

Kounde je prekršio pravilo, sudija je to shvatio tek u 41. minuti

Edmir Škorić

Reprezentativac Francuske Jules Kounde je na utkamici protiv Poljske nosio zlatni lančić, a navijači su se odmah pitali da li je to dozvoljeno.

Francuska i Poljska trenutno igraju svoj duel osmine finala i Trikolori vode golom Oliviera Girouda, te su sve bliže plasmanu u četvrtfinale.

Utakmicu je počeo i 24-godišnji Jules Kounde, koji je nastupao i na sva tri prethodna meča, a tokom duela s Poljacima primjećeno je da nosi zlatnu ogrlicu tokom nedjeljnog okršaja na stadionu Al Thumama.

Onda je u 41. minuti sudija Jesus Valenzuela naredio Koundeu da skine lančić, da bi potom jedan od članova francuskog tima došao i pomogao igraču Barcelone da je skine.

IFAB-ov priručnik o pravilima igre jasno kaže da igrač ne smije da koristi opremu ili nosi bilo šta opasno.

Oglasi

Pod odjeljkom o sigurnosti stoji: "Svi predmeti nakita (lančići, prstenje, narukvice, naušnice, kožne trake, gumice, itd.) su zabranjeni i moraju se ukloniti. Korištenje trake za prekrivanje nakita nije dopušteno.

“Igrači moraju biti pregledani prije početka utakmice, a zamjene prije ulaska na teren. Ako igrač nosi ili koristi nedopuštenu/opasnu opremu ili nakit, sudac mora narediti igraču da: ukloni istu, napustiu teren za igru pri sljedećem prekidu, a igrač koji odbije da se pridržava toga, mora da bude kažnjen", navedeno je u pravilima.

Postavlja se veliko pitanje kako je službenicima trebalo 40 minuta da uoče Koundeovu ogrlicu? Uostalom, svi su to vidjeli gledajući meč na TV-u.

U svakom slučaju, ovo neće koštati Francuze i neće biti kažnjeni, mada će se u budućnosti neko morati pobrinuti da se slične stvari ne dešavaju.

Šta su Francuzi rekli pred duel s Poljacima?

Selektor Didier Deschamps respektuje Poljake, a naročito Roberta Lewandowskog: "Moramo se pobrinuti da ograničimo njegov utjecaj. Što manje lopti bude imao, bit će manje opasan".

“Osim svoje inteligencije, tehničkih vještina, on vrlo dobro koristi svoje tijelo, iako nije uvijek imao puno lopti u prva tri meča. Ali i najmanja lopta može biti opasna s njim. Nećemo se fokusirati na njega, ali on je tu da materijalizira sve što može biti opasno".

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Trener Francuske također je jasno dao do znanja koliko visoko cijeni asa Barcelone.

“On je jedan od najboljih igrača s brojem 9 na svijetu. On je važan dio njegovog tima,” rekao je.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi