Francuzi će u Kataru odigrati dodatnu utakmicu: Na programu je u nedjelju, poznat i protivnik

Pripremni duel

Francuzi će u Kataru odigrati dodatnu utakmicu: Na programu je u nedjelju, poznat i protivnik

Edmir Škorić

Selektor francuske reprezentacije Didier Deschamps želi da svi igrači budu iskusni i spremni za takmičenje na Svjetskom prvenstvu. Stoga je odlučio da rezervni igrači odigraju dodatnu utakmicu kako bi zadržali formu.

Francuska je prva reprezentacija koja je izborila prolaz u nokaut fazu Svjetskog prvenstva, pošto je u prva dva kola ostvarila pobjede nad Australijom (4:1) i Danskom (2:1) uz tri gola sjajnog Kyliana Mbappea.

Didier Deschamps želi imati sve igrače u ritmu utakmice, pa će Trikolori digrati prijateljsku utakmicu tokom Svjetskog prvenstva, a francuski list L'Equipe navodi da će rival biti katarska ekipa Al Ahli.

Utakmica će se inače igrati u formatu dva puta po 30 minuta na stadionu Al Sadda, gdje se inače ne igraju utakmice Svjetskog prvenstva. Taj duel na programu je u nedjelju.

Al Ahli iz Dohe je peta ekipe tekuće sezone Qatar Stars lige. Ima deset bodova u sedam utakmica.

U posljednjem kolu grupne faze Svjetskog prvenstva Francuska će odmjeriti snage s Tunisom koji ima male izglede za prolaz dalje. Tunižani bi morali da dobiju Francuske uvjerljivo, ali isto tako morali bi računati da Australija neće svladati Dansku. Posljednje utakmice u grupi D igraju se u srijedu.

Oglasi

Inače, Francuzi su dosta dobro izgledali u prva dva kola, iako su ostali bez Pogbe, Kantea, Nkunkua, Benzeme i Lucasa Hernandeza, koji se povrijedio nakon samo desetak minuta prve utkamice protiv Australije.

Deschamps na raspolaganju ima 25 igrača, no u prethodne dvije utakmice koristio ih je 17, pa će neki tek u nedjelju protiv Al Ahlija dobiti priliku za igru, a vjerovatno će im dati šansu i protiv Tunisa, barem nekima.

Francuska je aktuelni svjetski prvak jer je u Rusiji prije četiri godine pobijedila Hrvatsku s 4:2, no put do odbrane trofeja ovaj put bi mogao biti mnogo teži.

Kao i 2018., francuski tim je već prošao dalje i prije nego što je odigrao svoju treću i posljednju utakmicu. I kao i 2018., Deschamps namjerava rotirati igrače.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U to vrijeme je zamijenio šest igrača za posljednji meč protiv Danske, kada je već sve bilo jasno. Spreman je isto to uraditi, no nije jasno ko bi mogao na "odmor", a kome će dati šansu za igru u odnosu na prethodni meč s Danskom.

"Ima i treća utakmica, moramo poštovati konkurenciju, protivnika s kojim se moramo susresti i ostale naše protivnike, ali mi smo ispunili naš cilj. Neću riskirati. Ne pitajte me večeras koliko ili ko... Rotirat ću, želim da neki budu odmorni i spremni za osminu finala", poručio je Deschamps.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi