Frank Lampard polaže pravo na više zasluga nego što ih dobija

Čovjek koji pod komplikovanim okolnostima radi odličan posao

Frank Lampard polaže pravo na više zasluga nego što ih dobija

Frank Lampard je nakon kraćeg "kaljenja" u Derby Countyju ljetos stigao na klupu Chelseaja, kluba čija je živuća legenda. I dobio je težak zadatak.

Stigao je baš u vrijeme kada je Chelseaju nametnuta transfer zabrana (koja će nešto kasnije biti ukinuta) i kada su Plavci ostali bez najboljeg igrača, Edena Hazarda.

Ipostavit će se da to nije bilo tako loše za Chelsea. Navijači su konačno dočekali da se u prvi plan gurnu omladinci njihovog kluba.

Bez obzira na gore pomenute poteškoće, Chelsea i dalje drži poziciju četiri u Premiershipu, poziciju koja ga vodi u Ligu prvaka. Istina, nakon teškog poraza od Bayerna u prvom meču osmine finala ovosezonskog izdanja Lige prvaka, Chelsea se vjerovatno oprašta od pomenutog takmičenja - ali bitan je plasman u naredno izdanje.

Čovjek koji svakako ima zasluge za činjenicu da je Chelsea i dalje četvrti je Frank Lampard. Upravo njemu je novinar Sky Sporta Nick Wright posvetio članak čiji je cilj pokazati da Lampard zaslužuje i više zasluga nego što mu se trenutno pripisuje.

Tako se Lampard nakon nešto slabijih igara Chelseaja u proteklih par mjeseci našao na meti kritika, a za iste je zapravo sam kriv. Tačnije krivi su on i njegova mlada ekipa koja je sjajnim otvaranjem sezone podigla očekivanja iako su se i navijači, a vjerovatno i ljudi u klubu bili spremni pomiriti sa skromnom sezonom i prije nego što je ona počela.

Šta više, Chelsea je nakon šest vezanih pobjeda u prvom dijelu sezone prišao blizu i liderskoj poziciji, mada je i tada bilo jasno da se ne može ozbiljno pričati o Lamparodovj ekipi kao kandidatu za titulu.

Odlazak Edena Hazarda

Lamapard, sa tek sezonu pravog trenerskog iskustva, je preuzeo ekipu u momentima kada je ona ostala bez "glave", kada ju je napustio Eden Hazard - godinama unazad najbolji igrač ekipe. I to prije nego što je stigla transfer zabrana nakon koje je postalo jasno da neće biti moguće dovesti pravu zamjenu za igrača koji nije mogao odoliti zovu Real Madrida. Koliko je Hazard bio važan govori podatak da je Belgijanac postigao ili namjestio gotovo polovinu od 63 gola Chelseaja pod Lampardovim prethodnikom - Italijanom Sarrijem.

Tako se Lampard našao u situaciji da je primoran osloniti se na mlade, nedokazane igrače kako bi se popunila velika praznina.

Chelsea je jedini klub Premier lige koji ove sezone nije potrošio ni centa na pojačanja. Prosjek potrošnje ostalih klubova koji se bore za Top 4 je 150 miliona eura, dok je United, koji trenutno ima tri boda manje od Chelseaja, potršio blizu 250 miliona eura.

Kao da Hazardov odlazak i transfer zabrana nisu bili dovoljni, Lampard se ove sezone borio i sa poprilično dugačkom listom povrijeđenih igrača.

Međutim, nije Lamapard ostavljen na cjedilu. Imao je na raspolaganju grupu mladih, talentovanih igrača, koje je uspio smjestiti u pravi kontekst i dati im dovoljno samopouzdanja da pokažu svoj puni potencijal.

Malo ko je mogao, prije početka sezone, da će Tammy Abraham prije kraja januara na svom kontu imati 13 golova u PL, da će Mason Mount postati reprezentativac ili da će Billy Gilmour "razbiti" Liverpool tri mjeseca prije svog 19. rođendana. A tu su i Hudson-Odoi, Reece James, Fikayo Tomori...

Nije međutim ubacivanje Gilmoura u vatru protiv strašnog Liverpoola, u kup utakmici, bio jedini trenutak smjelosti i taktičke hrabrosti Franka Lamparda ove sezone.

Upravo nakon pobjede Chelseaja nad Liverpoolom, o tome je govorio i Jurgen Klopp kojeg su Plavci ove sezone već dva puta dobro namučili. Prije poraza u FA Kupu, Chelsea je uspio ekipu Liverpoola u evropskom Superkupu odvesti do penal lutrije.

Bilo je i razočaravajućih partija Chelseaja tokom sezone, ali je Lampard ipak uspio dva puta nadmudriti Josea Mourinha i njegov Tottenham, kao i Artetu čiji je Arsenal ove sezone izdašno trošio na pojačanja.

Očekivani golovi

Svjestan je i sam Lampard da njegov tim nije postigao dovoljan broj golova ove sezone, a da je morao primiti manje. Međutim, ni statistika Chelseaja nije tako loša kada se stavi u pravi kontekst.

Prema Opta-inim podacima o očekivanom broju golova, koji se mjere na osnovu kvalitete kreiranih i dozvoljenih prilika, Chelsea je samo iza Manchester Cityja i Liverpoola ove sezone. Drugim riječima, Chelsea kreira puno dobrih prilika za golove, a u isto vrijeme to ne dopušta često svojim protivnicima.

Pomenuta statistika nagovještava da su ukupna struktura i postavka ekipe, što su područja na koja trener ima najveći uticaj, izuzetno dobri i "čvrsti".

Potražite više informacija na temu Premier league:

Najveći problemi Chelseaja se dešavaju u kaznenim prostorima (vlastitom i protiničkom). Pred protivničkim golom jednostavno nedostaje nemilosrdnosti što je i za očekivati od mladih i neiskusnih igrača. Sa druge strane, pred vlastitim golom se također plaćalo zbog neiskustva. A tu je i golman koji je branio ispod prihvatljivog nivoa (Arrizabalaga) i koji je unosio nemir u zadnju liniju. Njega, pak, Lampard nije birao i sada se trudi da on naredne sezone više ne bude dijelom tima.

Još je ostalo dosta da se odigra do kraja sezone, a ukoliko Lampard nastavi graditi na temeljima koje je postavio, sljedeća bi već mogla biti na vrhunskom nivou. Podsjetimo, na ljeto stiže i sjajni Hakim Ziyech sa kojim bi napad Chelseaja mogao biti puno potentniji...

Top Komentari

Grohot
Suuuuper Frank Suuuuuper
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi